A '73-as miskolci popfesztivál

2019.07.10. 20:00

Egyszer volt egy popfesztivál

A Gárdonyi Ifjúsági Park létrejöttét támogatták vele.

A diósgyőri stadion ezúttal nem labdarúgó-mérkőzésre telt meg

Forrás: Fortepan

 

Kurucz Attila a popfesztivál miskolci szervezőjeként vált híressé: 1973-ban, a fesztivál idején huszonhárom éves volt. A popfesztivál szervezésébe a Molnár Béla Ifjúsági Ház klub­vezetőjeként vágott bele. A fesztivál ötletével az Ifjúsági Ház igazgatóját, Kovács Lajost kereste meg, aki segítette az elképzelés életre hívását. Tolcsvay Béla tárgyalt a fővárosi zenekarokkal, Szörényi Szabolcs a technikai hátteret igazgatta, Hegedűs László pedig egy újságot szerkesztett a fesztiválra. A zenekarok jótékonysági alapon, gázsi nélkül léptek fel a rendezvényen, ugyanis az esemény egyik apropója a Gárdonyi Ifjúsági Park létrejöttének támogatása volt.

Egynapos lehetett

„Pártunknak és kormányunknak a jó szándékán múlott, hogy engedtek egy egynapos rendezvényt – emlékszik vissza. – Az én meglátásom szerint ez egy próba volt a részükről, hogy miként viselkedik a fiatalság egy ilyen jellegű rendezvényen. Komolyabb rendbontás nem volt. Kerestek azért mondvacsinált ürügyet a lejáratásra, ilyen volt Bródy János ügye… Néhány ártatlan, poénból elhangzott mondat miatt eljárás indult ellene, államellenes izgatás gyanújával. Hónapokig járt ide a bíróságra, házkutatás is volt nála, meg lakhelyelhagyási tilalom” – idézi fel a főszervező.

Egy miskolci zenekar

A teljes magyar élmezőnyből tizenkét produkció volt a plakáton végül, ennyi lépett föl, ha a KITT Egyletet – Koncz Zsuzsa, Illés, Tolcsvay – egynek vesszük. Egyetlen miskolci zenekar, az Ex Vér lépett csak föl, ők nyitották a fesztivált. Június 10-én, vasárnap volt a fesztivál, az összes fellépő zenekar beadta a felszerelését, azt bepakolták egy öttonnás teherautóba, ami előző nap érkezett meg reggel – a színpad akkor már állt –, hogy nagyrészt estére össze legyen állítva, be legyen üzemelve a másnapi fesztiválra. Éjszaka végeztek valamikor. A környékbeliek nem nagyon örültek a beállásoknak, meg magának a fesztiválnak sem, a hangerő miatt.

Valamivel kevesebb mint ötszázezer forint jött össze a jegybevételből, és negyvenezer forint jutott a parknak, miután a költségeket levonták. Lehet, hogy jobb lett volna a rendezvény, ha a pályára is fölmehet a közönség, de a bajnoki meccsek miatt ez meg volt tiltva, a DVTK vezetősége féltette a gyepet, csak a tribünön lehetett tartózkodni. A következő évben a támogatás adta lökés következtében már üzemelt a park koncerthelyszínként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában