Megkérdeztük

2024.07.11. 15:00

Miért nincs hűtés az intercityken és kárpótolják-e az utasokat?

Kedd délután a Keleti pályaudvarról Miskolcra induló Tokaj Intercity utasai azzal a reménnyel szálltak fel a vonatra, hogy azon enyhülést adó hőmérséklet várja őket. Sajnos ez nem így történt, a vonaton a kinti hőmérsékletnél is nagyobb forróság volt. Kereszthuzattal, legyezőnek használt eszközökkel próbálták túlélni az utazást.

Gárdonyi Edina

Szinte hűsítő volt leszállni a vonatról Miskolcon a 33 fokba

Fotó: MW

A vonat legalább nem késett, de szinte hűsítő volt leszállni Miskolcon a 33 fokba. Valószínűleg ezzel a jelenséggel nem csak kedden és nem csak a Tokaj IC utasai szembesültek. Megkérdeztük a MÁV-ot, mi az oka annak, hogy az intercity vonatokon nem működik a klíma, és kárpótolják-e ezért az utasokat.

Nem klíma, hanem légjavító berendezés

Sajnos a járműparkunk jelentős része még nem klímával, hanem légjavító-berendezéssel felszerelt, ezek a korábbi készülékek azonban a 35 fokos, vagy azt meghaladó hőséggel már nem bírnak. Az utasoknak ez természetesen nem vigasz, de a klíma miatti panaszok kivizsgálása után legtöbbször az derül ki, hogy a kérdéses készülékek működtek, csak a technikai korlátjaik miatt nem voltak képesek olyan mértékben lehűteni a levegőt, hogy az az utasok többségének komfortos legyen

 – tájékoztatta portálunkat a a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. Hozzátették, hogy ez nemcsak az utasoknak, hanem kollégáiknak is kihívás. A MÁV-VOLÁN-csoport minden tőle telhetőt elkövet az utaskomfort és a fedélzeten dolgozó kollégák munkakörnyezetének javításáért, hiszen az utastér levegőjének változása utast és jegyvizsgálót egyaránt érint. Biztos megoldást új járművek beszerzése jelentene. Az erre vonatkozó stratégiát azonban csak a rendelkezésre álló források függvényében tudják végrehajtani.

Megnövekedtek az utasok bejelentései

A nyári időszak beköszöntével és a hőhullámok hatására megnövekedett a klímákkal kapcsolatban a hőérzet miatti bejelentések száma az utasok részéről

 – informáltak. Azonban sokszor nem a klíma meghibásodásából következik egy-egy ilyen észrevétel, panasz. 

Az egészségügyi előírások alapján a járműveken nem állandó hőmérsékletet kell biztosítani, hanem a külső hőmérséklet emelkedésével arányos, az emberi szervezetre még nem káros hőfoklépcsőt betartva kell a berendezéseket üzemeltetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például 35 Celsius-fok külső hőmérsékletnél az utastérben 25-27 fok lehet maximum a hőmérséklet, mely az emberi hőérzetek eltérése miatt már „nem működő” berendezésre vonatkozó panaszt is jelenthet

 – tájékoztattak.

Ha valóban nem működik a klíma

Amennyiben lehetőség van rá, akkor klímás kocsi meghibásodása esetén annak lezárásáról vagy kisorozásáról intézkedünk, egyúttal az érintett utasokat átültetjük egy másik, klímával rendelkező vagy nem klímás, de lehúzható ablakú kocsiba vagy vonatrészbe. Jegyvizsgáló kollégáink minden váratlan helyzetben igyekeznek a lehető legjobb megoldást megtalálni. Ha klíma nem működik és másik kocsiba történő átültetés szükséges, akkor igényelni kell egy igazolást a jegyvizsgálótól. Ezután a visszatérítési igénnyel a MÁV-START ügyfélszolgálatához kell fordulni. Ha nem tudunk ülőhelyet biztosítani, akkor a helyjegy teljes összegét visszafizetjük 

– tájékoztattak arról, hogy mi a teendő akkor, ha valóban nem működik a klíma.

Klímameghibásodás esetén - az ilyen helyzetekre kialakított – a vészablakok kinyitása segít valamennyit a levegő keringetésében. Csak akkor kerülhet sor a kinyitásra, ha a berendezés üzemképtelen. Az ablakokat csak a jegyvizsgálók tudják kinyitni.

A vasúttársaság összes kocsijának – ülőhelyek számára vetítve – 42 százaléka rendelkezik légkondicionáló berendezéssel, míg a távolsági forgalomban közlekedő járművek negyede rendelkezik hatékonyabb klímaberendezéssel. Az InterCityk IC-minőségű kocsijaiban található klímaberendezés vagy légjavító. Az utóbbi években összesen 92 korszerű IC+ kocsit szerzett be a vasúttársaság. Ezek mellett már 163 modern klimatizált motorvonattal is rendelkezik a MÁV-START, melyek főként az elővárosban és a balatoni távolsági közlekedésben találhatóak meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában