Szeretjük a szemkápráztató lila levendulamezőket

2024.07.02. 10:47

A levendula megnyugtatja a testet és a lelket

A nyár a levendulaszüret időszaka, és egyre többen érdeklődnek a lila színű, különleges alakú növény iránt.

Édes Richárd

A tiszalúci levendulásban

Fotó: GED

A gyógynövény számos jótékony hatással rendelkezik: a levendula kiegyensúlyozza a lelket, gyógyítja a sebeket és a rovarcsípéseket is. 

A levendula megnyugtatja az idegrendszert

Pászk Norbert gyógynövényszakértő szerint ez egy rendkívül sokoldalú gyógynövényről beszélünk:

Így lehet gyűjteni a levendulát
Fotó: olvasó

 

A levendula egyszerre nyugtató és altató, alapvetően idegerősítő hatású. Teljes virágzása idején jelenik meg benne a legtöbb hatóanyag. Frissen vagy szárított levendulaként egyaránt nagyszerűen alkalmazható. Illóolajként, olajos alkoholos kivonatként használják sebekre és rovarcsípésekre. Teaként, lekvárként szörpként szintén rengetegen fogyasztják a levendulát, nem csak ebben a hőségben.

A nyugtató hatása miatt többen az alvópárnába is levendulát tesznek, emellett remekül használható rovarcsípések, sebek kezelésére is. 

Pászk Norbert kiemelte: a levendula hatékony gyógynövény a fejfájás enyhítésére. Ehhez az kell, hogy a levendula alkoholos kivonatát a halántékunkra dörzsöljük. 

A gyógynövényszakértő hangsúlyozta: ha szokásosnál feszültebbek vagyunk, a növény virágának szagolgatása is kellemes hatással lesz ránk, kiegyensúlyozza az embert. A levendula magas illóolajtartalmával megnyugtatja a szervezetet. Ebben a forróságban segíthet a hőség elviselésében, ha egy levendula illatú párnán alszunk.

Már a középkorban is szerették a levendulát

Nagy Lajos király édesanyja, Erzsébet imádta a levendulát, bár Magyarországon a 18. századig kellett várni az igazi elterjedéséig.

 - beszélt a levendula történelmi szerepéről Pászk Norbert. 

- Ami azt illeti, már a 14. században ismerték a korabeli füvesemberek és javasasszonyok. Ekkoriban parfümszerű kellemes illóanyagot készítettek belőle, amit a magyar királynék vizének neveztek.

A levendulát a középkorban az egyház is termesztette, a monostorokban élő és dolgozó szerzetesek és apácák felfigyeltek a növény értékeire. 

A levendulamezők beindították a gyógynövényturizmust

Egyre többen keresik a tündöklő nyári levendulamezőket, az embereket valósággal hívogatják ezek a szépséges helyek. A híres levendulamezők közé tartozik a tihanyi, a Dörgicse Levendárium, a Pannonhalmi Arborétum, és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében lévő Vadna levendulamezőjét szintén sokan látogatják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában