Újdonság

2024.07.03. 07:00

Kilátóhelyet avatnak a Nagy-Avason - képekkel

Az új kilátópont az Avasi Borút Egyesület szervezésében valósult meg.

Hajdu Mariann

Ilyen lesz a kilátás a Nagy-Avason

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Pénteken adják át azt a kilátóhelyet a Nagy-Avas Felső soron, ahonnan csodálatos látvány nyílik a városra, a hely az Avasi Borút Egyesület kezdeményezésére és szervezésében épült meg. 

Új kilátóhely lesz a Nagy-Avason
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Egy csipetnyi történelem

– Már a 16. században, a késő reneszánsz időszakában is létezett kilátó az Avason az avasi harangtorony közelében, Miskolc nyugalmának őrzése volt a célja, onnan figyelték, hogy nem gyullad-e ki valahol egy ház a város területén – mondta portálunknak Báthory Csongor, az egyesület elnöke. Összefoglalta röviden az avasi kilátók történetét: 1906-ban emelték a következőt, II. Rákóczi Ferenc fejedelem hamvai hazahozatalának tiszteletére, az ünnepségen fáklyák világították meg az új Rákóczi-tornyot, amit a következő évben gyenge szerkezete miatt lebontottak. 1934-ben adták át a Szeghalmy Bálint által tervezett kilátót Rácz György pénzügyi segítségével, ez az építmény 1956-ban semmisült meg, amikor egy szovjet tank lövése miatt leégett.
Az 1963-ban átadott, Hofer Miklós által tervezett kilátó ma Miskolc jelképe, nemrég újították fel.

Rengeteget változott

– Az avasi pincesor jellege is rengeteget változott az évszázadok alatt – folytatta Báthory Csongor. Korábban, amikor szőlőt termesztettek itt, akkor a mezőgazdasági, gazdasági jellege dominált. Aztán amikor a szőlőt kiirtotta a filoxéra, felerősödött a hegy vendéglátó, rekreációs profilja. Ennek újbóli felvirágoztatása az Avasi Borút Egyesület egyik vállalása, az elmúlt 15 évben három kilátópontot is létesítettek, ez a mostani a negyedik.

Ünnepélyes átadás

– Az új kilátópont megtervezésére dr. Bereczki Zoltán építészt kértük fel. Az építkezéshez szükséges anyag beszerzésében a miskolci önkormányzat volt segítségünkre, az építkezés főként a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola tanulóinak munkája Mokrai Attila igazgató segítségével. Most jutottunk el az ünnepélyes átadásig.
Az ünnepség pénteken délután 6 órától lesz a Nagy-Avas Felső soron, a rendezvényen dr. Bereczki Zoltán mellett részt vesz Kapusi Krisztián várostörténész, Jacsó Pál hegygazda és költő, valamint a Miskolczi Pincék Dalárdája.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában