2024.07.07. 14:00
Befőttesüvegek készültek a háziasszonyoknak
A befőzési szezon kezdetén mit tegyen a háziasszony, ha nincs elég üvege? Ezen a problémán próbált segíteni az AMFORA és az üveggyár 40 évvel ezelőtt.
Házi készítésű lekvárok
Forrás: Shutterstock
Fotó: Lazhko Svetlana
„A háziasszonyok részéről sokszor éri vád a kereskedelmet, hogy nem forgalmaz olyan üveget, amelyben el lehet télire tenni a gyümölcsöt, a lekvárt, savanyúságot. Az AMFORA ennek a vásárlói igénynek a kielégítése érdekében kereste meg a Sajószentpéteri Üveggyárat, és kötött vele megállapodást ilyen termékek gyártására. Az üveggyár július 5-én kezdi meg a háztartásokban kiválóan alkalmazható üvegek sorozatgyártását” – jelent meg akkoriban a hír 1984. július 4-én az Észak-Magyarországban a 40 évvel ezelőtti befőzni vágyó hölgyek nagy örömére.
A termékek formatervezettek voltak, részletezte az újság: négyszögletes alakúak, hogy jól elférjenek a hűtőszekrényekben is. Mivel a gyártók felmérése szerint elsősorban kisebb üvegek iránt volt nagy az igény, ezért a gyár 800 milliliter űrtartalmú termékeket tervezett készíteni a cikk tanúsága szerint.
„A tervek szerint az év hátralevő részében közel félmillió darab kerül le a gyártósorról. A zárótetővel készülő üvegeket az AMFORA forgalmazza, s az a célja, hogy még augusztusban, tehát a befőzések megkezdésekor kapható legyen az üzletekben” – írta a lap.
Jelen sorok írója lehet, hogy nem gyakorlott lekvárkészítő, de nem rémlik neki, hogy túl sok négyszögletes befőttesüveget látna.