Környezetvédelem

2024.06.20. 07:00

Szigorítás: közel felére csökkenhet a zöld rendszámos autók száma

Kiveszik a kedvezményezetti körből a hatótávnövelős villanyautókat és a külső töltésű akkumulátoros hibrideket.

Pap Gyula

Elektromosautó töltő Miskolcon Fotó: Vajda János

Nem túl régen vezették be Magyarországon a környezetkímélőbb, részben vagy teljesen elektromos meghajtású gépjárműveknek járó zöld rendszámot és mára az utcakép megszokott részesei lettek. Jelenleg mintegy 80 ezer zöld rendszámos autó fut a magyar utakon, de könnyen lehet, hogy majdnem a felére csökken ez a szám – jelzi a vezess.hu. 

Megszűnő előnyök

A hazai szabályozás 2016 januárjában lépett érvénybe, és alapvetően minden olyan gépjárműnek biztosítja a zöld rendszámot, amely a hivatalos gyári adatok alapján képes önerőből legalább 25 kilométer megtételére tisztán elektromos üzemben. Azaz zöld rendszámot nemcsak a tisztán elektromos autók kaphatnak, hanem a plug-in hibridek is, amennyiben megfelelnek a fenti feltételnek – írja az alapjarat.hu. Nézzük az előnyöket, de rögtön szögezzük le: a buszsáv használata nem tartozik ezek közé, annak használatára nem jogosít fel a zöld rendszám, ezt a régóta terjedő és időről időre felbukkanó tévhitet ideje lenne véglegesen törölni a köztudatból. 

Van helyette több más dolog, közülük a legtöbben ugyan az ingyen parkolást hangsúlyozzák, de a zöld rendszám legnagyobb előnye a járulékos költségekben rejlik, jelenleg többféle adó is megspórolható. A zöld rendszámos gépjárművek után jelenleg 0 forint a gépjárműadó (teljesítményadó), ami jelentős megtakarítást jelent, tekintettel arra, hogy a hagyományos motorral szerelt járművek után az autók életkorától függően 140-345 forintot kell megfizetni kilowattonként évente. Igaz, már a vételárnál is spórol a zöld rendszámos autón a tulajdonos, hiszen ezekre a járművekre jelenleg nincs regisztrációs adó, pontosabban annak mértéke 0 forint, miközben a hagyományos belső égésű motorú autók esetében környezetvédelmi besorolása, hengerűrtartalma alapján több tíz-, de inkább több százezer forintos tételről van szó. Ugyanígy zsebet kímélő kedvezmény, hogy a vonatkozó jogszabály alapján 

a gépjárműadóról szóló törvény szerinti környezetkímélő gépkocsi tulajdonjogának, valamint ilyen gépjárműre vonatkozó vagyoni értékű jognak a megszerzése

 mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetése alól, magyarul esetükben nincs átírási illeték sem. Ezek mellett a cégautó adó terhével sem kell számolnia a csak zöld rendszámos járműveket üzemeltetőknek. Kevésbé forog közszájon, pedig szintén sokat spórolhat az ember, ha rendszeresen odahaza tölti fel energiával gépjárművét. Ami viszont a legnagyobb előny: a környezetkímélő járművek képesek a közvetlen környezetükben jelentősen hozzájárulni a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. A közelgő jogszabályváltozások miatt sok konnektoros hibrid és hatótávnövelős villanyautó tulajdonosa azon töpreng, hogy most adják-e el autójukat, vagy várjanak. A zöld rendszámhoz kapcsolódó kedvezmények megszűnése jelentős anyagi hatással lehet a tulajdonosokra 2026-tól.

Endre igyekszik környezettudatosan élni, ez a lakás energiaellátását jelentő hőszivattyús rendszeren, a ledes világításon és napelem rendszeren túl azt is jelentette, hogy az elsők között szerzett be - akkor korszerű plug in - elektromos autót. A zöld rendszám előnyeit is élvezte és a mostani változások fényében igyekszik előre menekülni – beszerezni egy teljesen elektromos autót. Hogy hogyan sikerül a mostani értékesítése, az még kérdés – vallja be.

A jogszabály

Egyértelmű a jogszabály szövege, a kormány „a zöld rendszámmal együtt járó kedvezményeket kizárólag a tisztán elektromos és nulla kibocsátású gépkocsik számára kívánja biztosítani. A külső töltésű és a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik 2024. szeptember 1-jétől már nem kaphatnak zöld rendszámtáblát az első belföldi forgalomba helyezéskor. A közlekedés további zöldítése érdekében a kevésbé környezetkímélő plug-in-hibrid járművekre eddig kiadott zöld rendszámtáblákat legkésőbb 2026. november 30-ig le kell cserélni” – szól a határozat.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában