Kitüntetések

2024.06.30. 17:06

Ők lettek Nyékládháza Pro Urbe díjasai

A Nyékládháza várossá nyilvánításának 21. évfordulóján tartott városnapi ünnepségen átadták Nyékládháza kiemelkedő díjait. Az ünnepi műsor sztárvendége Zséda volt.

Gárdonyi Edina

Városnapi rendezvény Nyékládházán Fotó: Vajda János

Csodás természeti környezetben van Nyékládháza, de ez mit sem érne, ha az itt élők nem lennének képesek tartalommal megtölteni – kezdte beszédét Tóth Balázs polgármester, miután köszöntötte Nyékládháza testvérvárosának, Chraznównak a delegációját.

A mai nap Nyékládháza jeles ünnepe. Tiszteljük a múltat, mert abból terem a jövő gyümölcse. Az elődeink által kijelölt utat járva a város nemcsak működik, hanem fejlődik is. A közös jövő építésében a lakosságnak egyre nagyobb aktivitással kell részt venni, mert az aktív közösség a további fejlődés záloga 

– hangsúlyozta beszédében a polgármester. Elmondta továbbá, hogy minden nemzedék hozzátett valamit ahhoz a képhez, ami ma Nyékládháza.

Boldogságunk kulcsa a saját kezünkben van, mindenkinek hozzá kell tenni egyéni és közös boldogságunkhoz tudása és képessége szerint. Fontos, hogy elismerjük a tenni akaró és tenni tudó embereket, hiszen a településekért tenni akaró polgárok Nyékládháza valódi értéke, így őket is ünnepeljük ma.

A testvérvárossal ünnepeltek

A chraznówi delegáció részéről Jolanta Zubik üdvözölte a jelenlevőket:

Mindig nagy örömmel térünk ide vissza. Nagy hatással van ránk az, amit itt látunk, ahogy változik a település és mindig milyen örömmel fogadtok minket. Chraznówban is sok változás történt az utóbbi években. Beruházások, fejlesztések, hogy a lakosság kényelmesebb, szebb, zöldebb városban élhessen. A közeli nagyváros méltó alternatívája szeretnénk lenni.

Elmondta, hogy szeptemberben várják a nyékládházi küldöttséget, akiknek megmutatják, mit értek el a városban. Tolmácsolta a polgármester gratulációját és átadta az ajándékát, egy tollat, ezzel az üzenettel: minden döntés, amit polgármesterként ezzel a tollal aláír, jó döntés legyen.

A város erejét nem a rang, hanem a közösség adja

Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő is megtisztelte a város életében fontos eseményt. Köszöntő beszédében elmondta, hogy 21 éve kapott városi rangot Nyékládháza, de ehhez nemcsak statisztikai adatok kellettek, hanem elszántság, összefogás és erő. Az itt élő emberek szorgalma, kitartása, lokálpatriotizmusa teszi a települést várossá. Felidézett két fontos dátumot a város múltjából: amikor 1932-ben Mezőnyék és Ládháza egyesültek és Nyékládháza néven haladtak tovább, valamint amikor 2003-ban városi rangot kapott. A városi rang felgyorsította a fejlődést, Nyékládháza rengeteget haladt az elmúlt években a realizált és a folyamatban lévő beruházások által. Tamási Áron idézetével zárta beszédét a miniszterhelyettes:

A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége.

Kitüntetettek

Miután a Nyékládháza Gyermekkórusa elénekelte Nyékládháza dalát, Tóth Balázs polgármesteri dicséretben részesített két 8. osztályos tanulót, akik eredményeikkel kiemelkedtek társaik közül:

Juhász Hanna

Timkó Dávid

Ezt követően Tóth Balázs polgármester és dr. Bobkó Péter aljegyző Nyékládháza Város Pro Urbe díjait adták át.

Példaértékű pedagógus pályafutása elismeréseként Nyékládháza képviselő-testülete Pro Urbe díjat adományozott:

Molnárné Földvári Julianna részére.

Példaértékű közéleti tevékenysége és pedagógus pályafutása elismeréseként Nyékládháza képviselő-testülete Pro Urbe díjat adományozott:

Tóth Julianna részére.

Tóth Julianna elmondta: megszületünk, elvegyülünk és leválunk. Tíz éve vált le mint pedagógus, de a közéletben továbbra is aktívan jelen volt. 22 évesen költözött Nyékládházára, eltelt ötven év és most valóban leválik. Öt képviselői ciklus után tudta, hogy már nem fog újra indulni.

Végleg leteszem a lantot és amíg nem kell a túlpartra menni, kotta nélkül játszom tovább. Hatalmas megtiszteltetés számomra ez az elismerés.

Az ünnepi műsor sztárvendége Zsédenyi Adrienn, Zséda volt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában