Anno

2024.06.23. 16:00

Kánikula? Ezt tanácsolta a fodrász és a kozmetikus

Nézzük, „van-e új a nap alatt". Mármint szó szerint, hiszen ez alkalommal a fodrász és a kozmetikus tanácsait idézzük a negyven évvel ezelőtti lapszámból.

Kényeztető kezelés a kozmetikusnál - ma is jólesik mindenkinek

Forrás: Shutterstock

Fotó: Studio Romantic

„A napozással kapcsolatban érdemes betartani a fokozatosság elvét. Ne akarjunk már a nyaralás első napján négerbarnák lenni, ez úgysem fog sikerülni. Először csak egy fél órát töltsünk a napon, és később mindennap egy fél órával megtoldhatjuk a napozás időtartamát. Ne feledjük: félárnyékban is lehet bámulni!" – írta tanácsként az Észak-Magyarország 1984. június 24-én, azaz 40 évvel ezelőtt.

 A kánikula ugyanis nemcsak minket, hanem szüleinket, nagyszüleinket is megviselte. Igaz, ma már az említett tanács nem lenne trendi, akkor még ugyanis szó sem volt az UV-sugárzás káros hatásáról. No de nézzük, mit ajánlott még Csörgő Zsuzsa kozmetikus, a miskolci „Páva szépségház” dolgozója. 

„A száraz bőrtípusra napozás előtt ajánlatos védőkrémet kenni. Akinek száraz a bőre, semmi esetre se napolajat, hanem naptejet használjon. A bőrszínezőktől óvakodjunk, mert foltosítják a bőrt. A zsíros bőrt nem szükséges napozás előtt bekenni, viszont ezt a bőrtípust nyaralás előtt célszerű kozmetikussal kitisztíttatni. Még egy jó tanács a strandoláshoz: a strandon célszerű papucsot viselni, mert így elkerülhető a gombás fertőzés. Ha mégsem, forduljon sürgősen bőrgyógyászhoz, aki gombásodást észlel a lábán! A nyaralók a meleg napokra szellős, könnyű, lehetőleg vászonból, vagy pamutból készült ruhákat vigyenek magukkal". 

Ugye, milyen érdekes? Ma már ezekkel a napozási tanácsokkal nem sokat érnénk – sajnos. No de nézzük, mit tanácsolt a fodrász negyven évvel ezelőtt.

Egybeesett a divat és a praktikum

Kisgergely Zoltánné elmondta, nyáron kellemesebb viselet a rövid haj a hosszúnál. „Szerencsére, ezen a nyáron – 1984-ről van szó! – egybeesik a divat és a praktikum, mert most a svéd fazonú, illetve a „Kleopátra” frizura a legmodernebb. Mindkettő rövid hajból készül, speciális vágási technikával, és a „Kleopátrához” még dauer sem szükséges. Az említett frizurák legnagyobb előnye, hogy otthon is könnyen kezelhetők. A hajmosással kapcsolatosan szeretném elmondani, hogy megdőlt az a nézet, miszerint a hajat csak kéthetenként tanácsos mosni. Akkor kell hajat mosni, amikor a haj „megkívánja”. Ha zsírosodni, korpásodni kezd, mossuk meg függetlenül az előző hajmosás időpontjától", olvasható a tanács a lapban.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában