Hiszékenyek vagyunk

2024.06.15. 18:00

Internetes ismerkedés: veszélyes, vagy ártalmatlan?

Az internetnek hála az egész világgal tarthatjuk a kapcsolatot, de minden tekintetben jó dolog ez?

Kubik Ákos

Óvatosan szörfözzünk az internet világában

Fotó: Christopher Hopefitch

Napjainkban barátokat, ismerősöket keresni egyszerűbb. Élhet az ember bármely részén a Földünknek, bárhol és bármikor megismerhet bárkit. Több történetet hallottunk már arról, hogy milyen veszélyes az ilyesfajta „ismerkedési forma” viszont pozitív példákról is hallhatunk.  

Az internetes ismerkedésnek több formája van. Anonim, akár arccal és fotóval. Vannak erre szakosodott oldalak, amin keresztül célirányosan meghatározhatod a korcsoportot, nemet, vagy szörfölhetsz az oldalon, bárkivel beszédbe elegyedhetsz. Fiatalok és idősebbek együttvéve használnak ilyen felületeket pár keresésre, barátkeresésre, illetve unaloműzésre egyaránt.

Mi lehet az, ami miatt veszélyes? 

Elsősorban az emberek arctalanul és névtelenül merészebbek, nem félnek a következményektől, így az ő nézőpotjukból „bármit” mondhatnak, írhatnak és csinálhatnak. Kicsalhatnak privát adatokat, képeket és videókat, amivel visszaélhetnek, ha nem körültekintően használjuk, ezt a lehetőséget. Megtörténhet, hogy az egyik fél hazudik a koráról, neméről, hogy másnak állítsa be magát, ezzel megvetve a beszélgető partnerét. 

Shocked woman getting scammed on internet
Megdöbbentő dolgokkal találkozhatunk az interneten
Fotó: Juan Algar

Amikor elkezdtem használni ilyen oldalt, először azt hittem, hogy mindenki az igazat mondja, nem akarja a másikat kihasználni. Ez naiv gondolat volt

- mondta egy 24 éves férfi a tapasztalatairól.

Ne legyünk hiszékenyek!  

A hátsó szándékkal, vagy rosszakaró szándékkal közeledő emberek a hiszékenységet használják ki, azt mutatva amit szeretne a másik fél. Minden esetben legyünk megfontoltak, ne adjuk ki személyes információkat, semmi esetre sem küldjünk kompromittáló dokumentumokat.

Minden beszélgetében felmerült az a kérdés, hogy mikor küldök magamról képet. Amikor ezt megtettem, kiderült, hogy a személy hazudott a személyazonosságáról, vagy csak felszívódott

- mondta egy nő, aki beszámolt az élményeiről.

Mindennek van jó oldala is 

Az internetnek hála az embereknek nem kell magányosnak lenniük. Mindenki építhet ki kapcsolatokat, helytől és származástól függetlenül. Több oka is lehet annak, hogy valaki személyesen nem tud emberi kapcsolatokat kialakítani, így kézenfekvő számára, hogy a világhálón keres társaságot. Pozití példaként is megszólalt egy férfi, aki boldogan mesélt a tapasztalatairól. 

Rengeteg jó barátomat interneten keresztül ismertem meg, persze nem volt ez zökkenő mentes, de állítom, ha mind a két fél jó szándékkal közeledik, akkor egy csodálatos kapcsolat alakulhat ki

 -  mondta boldogan a férfi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában