Ötletek

2024.06.19. 16:49

Hogyan éljük túl ezt a kánikulát? (képekkel)

Erről kérdeztük a miskolciakat a több mint 35 fokos kánikulában.

Édes Richárd

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A tartósan magas átlaghőmérséklet hatással van az ember közérzetére, napi működésére, és egészségügyi kockázatokat is hordoz.

 

A valaha mért legmelegebb június vár ránk 

Az előző két hét alapján arra jutottak a kutatók, írta sajtóközleményében a Dyson, hogy mivel 2024 első hónapja jóval melegebb volt, mint minden korábbi év ugyanazon hónapjai, így ez a június lehet a legmelegebb életünkben. A hazai előrejelzések 36-37 fokot vetítenek előre Magyarországon a következő napokban.

 

Ne menjünk sehová, ha nem muszáj!

A 26 éves alsózsolcai Géczi Fekszi Eszter szerint rettentő nehezen lehet elviselni ezt a hirtelen jött hőséget. 

„A kislányom nehezen bírja otthon a négy fal közt. Nehéz vele megértetni, hogy a legnagyobb melegben nem jövünk ki. Ha nem muszáj, akkor ne menjünk ilyen melegben sehová. Nincs étvágya ebben a rekkenő hőségben. Azért vettem neki a piacon gyümölcsöket, mert a melegben is jól jön a vitaminforrás.”

Géczi Fekszi Eszter 74 éves édesapját is nagyon megviseli a hőség. Ő is inkább bent tartózkodik a szoba hűvösében. Csak délután és estefelé jön ki a lakásból, amikor már egy kicsit kellemesebbre fordul az idő. 

 

Vezessünk óvatosan!

Fotó: Édes Richárd

A tiszaújvárosi Béke László buszsofőrként dolgozik. 

„Én még előnyben vagyok, mert klímás buszt vezetek. Így könnyebb dolgom van, de ebben a melegben kemény feladat klíma nélküli buszt vezetni, mert nehezebben tud koncentrálni az ember. Sajnálom azokat a kollégákat, akik a 21. században klíma nélküli járatokkal dolgoznak" - mondta el véleményét. 

Hozzátette: a forgalomban sok tapasztalatlan gépkocsivezetővel találkozik ebben a melegben, és könnyen balesetet okozhat, ha ilyenkor valaki hirtelen bevágódik a busz elé. Még senki sem lett rosszul a buszán, mióta ilyen forróság támadt, de minden helyzetre fel kell készülni a hőségriadó alatt. 
 

Együnk barackot és dinnyét!

Fotó: Édes Richárd

Egy Búza tér környékén lévő zöldség-gyümölcsös üzletben is árnyékot keresnek az emberek a hőségben.

Horváth Vivien eladó szerint leginkább őszibarackot, meggyet, dinnyét és áfonyát vásárolnak az emberek ebben az időben.

„A lédús gyümölcs remek választás, de a víz még ennél is jobban csillapítja a szomjunkat a kánikulában. Úgy lehet átvészelni ezt az időt, hogy sok vizet iszunk, és nem kell nagyon felöltözni” - javasolta.

Úgy látja, ilyenkor többen jönnek gyümölcsöt venni. A fiatal lány általában barackot vagy dinnyét szokott nekik ajánlani. 

 

Ha minden kötél szalad, menjünk Alaszkába!

Fotó: Édes Richárd

Nagy Berill most érettségizik a Zrínyi Ilona Gimnáziumban rajz- és média szakára járó osztálytársnőjével, Pincés Csengével. Ebben a kánikulában ritkán megy ki az utcára. 

„Ha mégis úgy alakul, akkor a lehető legnagyobb árnyékba vonulok. Eddig megúsztam a hőséget az érettségi írásbeli alatt, de pár nap múlva jön a szóbeli, ahol valószínűleg hasonló idő lesz. És a tanulásban is eléggé zavar ez az elviselhetetlen hőség. Ilyenkor magam elé teszem a ventilátort, és mást nemigen tudok csinálni. A kalap is nagyon sokat tud segíteni ilyen időben és az, ha az embernek rövid haja van.”

Osztálytársnőjét is eléggé megviseli a forróság. 

„Sokat javít a helyzeten, ha az ember ilyen időben otthon marad és lehúzza a redőnyt a lakásban - tette hozzá Pincés Csenge. - Végig rengeteg folyadékot iszok, és ásványvizet viszek magammal, ha kimozdulok a városba. Ha pedig minden kötél szakad, elmegyek Alaszkába.”

 

 

És van pár profi ötlet is, ami sokat segíthet a nagy meleg elviselésében. 

 

Óvatosan a hidegzuhannyal

Érdemes ezzel csínján bánni. Amikor extrém hidegnek tesszük ki a testet, akkor az a bőrbe áramló vér szabályozásával növeli a testhőmérsékletet, ezért a testhőmérsékletünk nem fog változni. Sokkal nyerőbb ötlet egy langyos zuhany, mert ilyenkor a szervezet igyekszik lehűlni, és felgyorsítja a bőr véráramlását. Szintén emiatt isznak a sivatagi népek meleg teát, mert ilyen száraz időben javasolt a meleg italok kortyolgatása.

 

Kapcsoljuk ki az elektromos eszközöket!

Ugyanis egy csomó felesleges hőt termelnek. Jobb minden használaton kívüli eszközt kihúzni a konnektorból, mert a laptop, a számítógép, a töltő, a hosszabbító csak még melegebbé teszi a szoba klímáját. 

 

Maradjunk a megszokott alvási rutinunknál!

Ilyenkor nehezebben merül álomba az ember, mert sokszor még nyitott ablaknál is izzadunk. Ekkor sem szabad szakítani a megszokott alvási időpontunkkal, a hőség miatt se toljuk későbbre a lefekvés időpontját! És használjunk vékonyabb lepedőt paplan helyett. Érdemes kipihenni magunkat, mert a kialvatlanság fokozottan stresszessé teheti az embert. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában