Ünnepség

2024.06.04. 13:46

Gulyás Gergely: a nemzethez tartozás erősebb kötelék az államhoz tartozásnál - képekkel

MTI

Megemlékezés a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Rákóczi táborban

Fotó: Vajda János

A nemzethez tartozás erősebb kötelék az államhoz tartozásnál - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett ünnepségén. 

nemzeti_osszetartozas_napja006
Gulyás Gergely miniszter: "A nemzethez való hűség a nemzetet tartja meg, és nem azokat, akik hűek hozzá"
Fotó: Vajda János

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, "száznégy esztendő pecsétje tanúsítja, egy nemzet tagjának lenni több, mint egy állampolgárának". A magyarság ezért tudott megmaradni, és ezért őrizték meg magyarságukat sokmillióan akkor is, amikor a kisebbségi létben egyszerre kellett "a kommunista diktatúra terrorjában" és az "asszimiláció kígyótorkában" életben maradni - tette hozzá. 

Gulyás Gergely kiemelte, a nemzeti összetartozás napján a trianoni határokon kívül, Európában és valamennyi kontinensen "a világ magyarsága lélekben az emlékezésben, a fájdalomban és a megmaradás felett érzett büszkeségben újraegyesül".

A nemzethez való hűség 

A miniszter arról is beszélt, a nemzethez való hűség a nemzetet tartja meg, és nem azokat, akik hűek hozzá, hiszen a huszadik században a magyar nemzethez való hűség "harcban elesett hősöket, kivégzetteket, bebörtönzötteket és megnyomorítottakat szült".

Hozzátette, e hűségért a kommunista diktatúra alatt különösen a környező országok, sőt még saját államunk is bebörtönzéssel és fizikai megsemmisítéssel fizetett.

Az állam földi hatalom, a nemzet és a haza viszont "a magasban van", ezért a magyarság közös emlékezetének örökké részesei maradnak mindazok, akiknek "a lelke a magyar nemzet szabadságáért szállt az égbe" - fogalmazott Gulyás Gergely.

Leckét adott a huszadik század 

A miniszter szerint a huszadik század adta a "legnehezebb leckét" a magyarsággal kapcsolatban, és a magyaroknak világméretekben gondolkodva kell megőrizniük nemzeti közösségüket. Hangsúlyozta, a lényeg nem fog változni, továbbra is minden magyar felelős lesz minden magyarért. 

Emellett továbbra is el kell érni, hogy egyetlen magyar se legyen magára hagyva a bajban, és

Magyarország olyan ország legyen, amelyre minden magyar számíthat, ahova mindig minden magyar hazatérhet

 - mondta. 

Gulyás Gergely kiemelte, emiatt a nemzeti összetartozás napján különösen kell gondolni Kárpátaljára, a kárpátaljai magyarokra, akik egy háború nehézségeivel néznek szembe. 

A nemzethez tartozás az az érték, amely a legnehezebb időkben is megtart és felemel

 - hangoztatta. 

A miniszter hangsúlyozta, "közös sorsunk, közös múltunk, közös életünk és közös munkánk" erre a garancia, ezért Magyarország az elmúlt bő évszázadban bebizonyította, hogy a magyarságnak nemcsak múltja, hanem jövője is van.

Tizenötezer diák és tanár 

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, a nemzeti összetartozás napján több mint ezer Kárpát-medencei magyar középiskolás képviseli a Rákóczi Táborban a szövetség közösségét. Hozzátette, a szövetség táboraiba idén nyáron mintegy 15 ezer diákot és tanárt várnak "itthonról és külhonból egyaránt".

Az ünnepség előtt Gulyás Gergely és Csáky Csongor, valamint Csíki Barna főépítész, Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) polgármester és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elhelyezte a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontot kiegészítő négycsillagos wellness szálloda alapkövét. Az épület a Sátor-hegy oldalán a magyar kormány támogatásával épül meg és várhatóan jövő októberben készül el. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában