Anno

2024.06.23. 10:00

Diákok lepték el a bükki táborokat

Sok-sok nyaraló gyerek a Bükkben, akik az ország minden tájáról érkeztek. Mindez 60 évvel ezelőtt történt, derült ki az Észak-Magyarország akkori számából.

Szabadtűzön főtt az étel

Forrás: shutterstock

Fotó: Alexander Gustav

„Szombaton megérkeztek az első úttörők a Bükk festői szépségű hegyvidékén kijelölt táborokba. Az Alföldről, a Dunántúlról, valamint Budapestről nyolc úttörőcsapat verte fel a sátrakat. 

A Keletbükki Állami Erdőgazdaság húsz táborhelyet jelölt ki erre a célra. Kéthetenként egymást váltva, több mint száz úttörőcsapat jelentette be táborozási igényét. Egész nyáron „telt ház” lesz a Garadna völgyi, a Bánpatak menti sátorozó helyeken" – írta az Észak-Magyarország hatvan éve, 1964. június 23-i számában.

 A cikkből azt is megtudhatta az olvasó, hogy a legtöbb táborozóhely a lillafüredi erdészet területén van: Virágoslápán, a Teknős völgyben, a Lencsés forrásnál és máshol üthették fel sátrukat az úttörők. Miskolctapolcán, a fürdőhely közelében fekvő erdőségekben három táborhely szolgálta az úttörők nyári pihenését. Sátortábort állíthattak olyan vadregényes vidéken is, mint Fehérkőlápa, a Kövesváradi rét és a festői szépségű dédesi várrom szomszédságában levő várerdő. 
A táborhelyek kijelölésénél tekintettel voltak arra is a szervezők, hogy az ellátáshoz és tisztálkodáshoz szükséges forrásvíz a közelben legyen. Az élelmezést is könnyen meg tudták oldani az újságcikk szerint a szomszédos községekből. Tűzrakó-helyeket is felállítottak, hogy az erdőtüzeknek elejét vegyék. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában