boon.hu video

2024.05.14. 11:38

A vegyipar csúcsüzeme kezdte meg működését Tiszaújvárosban (fotókkal, videóval)

A legújabb kori Magyarország egyik legnagyobb iparfejlesztését adták át kedden Tiszaújvárosban Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is beszédet mondott az avatóünnepségen

A Tiszaújvárosban megépült 1,3 milliárd eurós fejlesztés a Mol-csoport történetének legnagyobb organikus beruházása, amely a piacon jelenleg elérhető egyik legfejlettebb, legbiztonságosabb és környezetkímélő technológiát alkalmazza a széleskörűen használható termék előállításához. A poliol innovatív és rendkívül keresett vegyipari alapanyag, amelynek kereslete a következő évtizedekben csak nőni fog. A poliol az alapanyaga a poliuretánnak, melyet az építőipartól kezdve a hőszigetelésen és a bútorgyártáson át az autóiparig és a textiliparig szinte mindenhol hasznosítanak. 
A Mol a nagyszabású beruházás által a kelet-közép-európai régió első olyan vállalata lesz, amely a kőolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a műanyaggyártás teljes értékláncát.

Egyre feljebb lépni - ez a cél

„A Mol Magyarország legértékesebb, több lábon álló nagyvállalatává vált a beruházás által - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a poliol komplexum átadásán Tiszaújvárosban. Mint mondta, egyre feljebb kell lépni a termelési láncban, de a Mol maga vált termelési lánccá, hiszen Tiszaújvárosban az alapanyagot késztermékig juttatják el. A magyar gazdaság is ezt az utat járja be és ez a mi magyar iparpolitikánk. A fejlődés révén 2030-ig 50 százalékkal nőni fog Magyarország villamosenergia-igénye. A legmodernebb ipart honosítja meg Magyarországon. Meggyőződésem, hogy a magyar iparpolitika elegendő energiát és munkaerőt fog az ipar számára biztosítani."

A magyar vegyipar fellegvára

„Ipar nélkül a nemzet félkarú óriás" - idézte Kossuth Lajost Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a magyar ipar, a magyar vegyipar fellegvárának nevezte. Beszédében utalt rá, hogy a legújabb kori Magyarország egyik legnagyobb iparfejlesztését adták át, amely egyben a Mol-csoport történetének legnagyobb organikus beruházása. A csúcstechnológiával működő komplexumot hoztak létre Tiszaújvárosban, amelynek révén a magyar vegyipar felkerült a világ térképére. 

A rendezvényről később részletesen beszámolunk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában