Fontos!

2024.05.18. 14:30

Így járnak a buszok és a vonatok pünkösdkor

Vasárnap és hétfőn vannak jelentős változások a távosági és helyközi buszjáratok valamint a vonatok közlekedésében.

Boon.hu

Érdemes előre megváltani a jegyeket

Fotó: Huszár Márk

Pünkösd ünnepén várhatóan sokan kelnek útra a közösségi közlekedés járatain. A MÁV és a Volánbusz azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi közlekedési rendről. Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket, illetve használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

Vasúti közlekedési rend 

Május 19-én vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.
Az utasforgalom szempontjából a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei a szokásosnál több kocsival közlekednek. A lehetőségekhez képest a helyjegyek elővételi vásárlásától függően a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj, a Budapest–Nagykanizsa közötti Tópart, a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton, a Budapest–Békéscsaba közötti Békés, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény, a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony és Göcsej, valamint a Budapest és Pécs közötti Mecsek InterCity vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság. 

Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja és a rendelkezésre álló járművek mennyisége ezt lehetővé teszi. Az Elvirán figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (InterCity, Railjet xpress) vonatokat.

Itt a balatoni előszezon 

A Velencei-tó és a Balaton térségébe közlekedő vonatok kapacitását megnövelték a balatoni előszezonra tekintettel. A Déli pályaudvar–Székesfehérvár közötti Z30-as vonatok egy része három egységből álló FLIRT motorvonattal közlekedik, a Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár közötti G43-as vonatok egy része pedig nagybefogadó képességű emeletes KISS motorvonatból áll. Mindezekkel többen utazhatnak és több kerékpár is szállítható. Kerékpáros utasoknak a Déli pályaudvarról 8:40-kor és 9:40-kor induló G30-as vonatokat ámelyek nagy kapacitású kerékpárszállító kocsikkal közlekednek. 

Május 18-án és 19-én három egységgel közlekedik a FLIRT motorvonat a Balaton partján a következő járatok esetében, így nagyobb kapacitást biztosítunk a Déli pályaudvarról Balatonszentgyörgye 8:05-kor és a Balatonszentgyörgyről 12:15-kor induló Déli Parti InterRégió, 20-án pedig a Déli pályaudvarról 10:05-kor induló Déli Parti InterRégió esetében. 

A balatoni vonalakon május 13-án elindult az előszezoni menetrend, a vonatok sűrűbb közlekedéssel, nagyobb kapacitással, illetve a téli menetrendtől eltérő díjszabással közlekednek. Javasoljuk, hogy a pünkösdi hétvégén utazók tervezzék meg előre utazásukat, és vásárolják meg időben menetjegyeiket, mivel a kiemelt balatoni vonatok csak helyjegy váltásával vehetőek igénybe.

A buszok is másképp járnak 

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik. 

A buszok menetrendjében is van változás
Fotó: Rákóczy Ádám

A háromnapos ünnep miatt a Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul: május 19-én, pünkösdvasárnap munkaszüneti napon, 20-án, pünkösdhétfőn a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, 21-én, kedden a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában