Ülésezett a vármegye közgyűlése

2024.04.25. 16:17

Rendőröket és tűzoltókat tüntettek ki a vármegyeházán (fotókkal)

A közgyűlés egyhangú szavazással elfogadta a rendőrség és a katasztrófavédelem éves beszámolóját.

A képen: Csavajda István nyugállományú tűzoltó ezredes, a Vármegyei Tűzoltó Szövetség alelnöke, Tóth Attila tűzoltó ezredes, Csábrági Zsolt, Macz János Zsolt ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Bánné Gál Boglárka elnök, Czinege László dandártábornok, Márku László alezredes, Kovács István Attila alezredes, Juhász József Zoltán rendőr alezredes

Fotó: Vajda János

Ünnepélyes keretek között adták át Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díjakat ma délelőtt a vármegyeházán, a vármegyei közgyűlés csütörtöki ülésén.

Sokéves kiemelkedő munka

A Közbiztonságáért Díj azon személyeknek adományozható, akik a vármegye közrendjének, közbiztonságának szolgálatában feladataikat hosszú időn át kiemelkedően, példamutató módon végezték, magatartásukkal általános elismerést vívtak ki a lakosság körében – hangzott el. Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke és Czinege László dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője Juhász József Zoltán, Kovács István Attila és Márku László rendőr alezredeseknek adta át a kitüntetést.

A Tűzbiztonságáért díj azon személyeknek adományozható – az indoklás szerint - , akik a vármegye tűzvédelme, tűzbiztonságának megteremtése érdekében a szolgálati feladataikat hosszú időn át kiemelkedően, példamutatóan végezték, vagy magatartásukkal általános elismerést vívtak ki a lakosság körében. A vármegyei közgyűlés elnöke és Macz János Zsolt ezredes, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója Tóth Attila tűzoltó ezredesnek adta át a díjat. Tűzbiztonságáért díjban részesült Csábrági Zsolt is, akinek a vármegyei közgyűlés elnöke és Csavajda István nyugállományú tűzoltó ezredes a Vármegyei Tűzoltó Szövetség alelnöke adta át a kitüntetést. A kitüntetések átadását követően a közgyűlés egyhangú szavazással elfogadta a rendőrség és a katasztrófavédelem éves beszámolóját. A vármegyei közgyűlés ülésén téma volt még többek között a 2023-as költségvetés módosítása, tárgyalták a Megyei Idősügyi Tanács működésének megújításával kapcsolatos döntések meghozatalára  tett javaslatot, valamint a képviselők meghallgatták a falugondnoki és tanyagondnoki képzés lebonyolításáról és tapasztalatairól szóló beszámolót is. Zárt ülésen javaslatot tettek arra is, hogy kinek adományozzák idén a vármegyei önkormányzat Comenius díját.

Méltatások

Juhász József Zoltán

Juhász József Zoltán járőr beosztásban kezdte munkáját. Szolgálati feladatai mellett folyamatosan képezte magát, 2004-ben a Szent István Egyetemen humán erőforrás menedzsment szakon szerzett diplomát, 2006-ban elvégezte a felsőfokú rendőrszervező szaktanfolyamot. 2005-től a vármegyei Rendőr-főkapitányság Tiszaújvárosi Rendőrkapitányságán nyomozó, majd helyszínelő, később közlekedési fővizsgáló és alosztályvezető lett. 2009-től a vármegyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóságának Közlekedési Osztályán kiemelt fővizsgáló, majd a Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály kiemelt főelőadója. 2018-tól jelenlegi szolgálati helyén, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon irányítja a szolgálatparancsnokok, valamint a Szabálysértési Előkészítő Csoport munkáját. A Közrendvédelmi Osztály vezetése mellett szakmai felügyeletet gyakorol a rendőrkapitánysághoz tartozó rendőrőrsöknél is. A rendőri munkáját élethivatásnak tekinti, irányítása alatt álló munkatársaitól megköveteli a rendet és a fegyelmet, ugyanakkor humánus, az állományával törődő és gondoskodó vezető. Munkája vármegyei szinten is példaértékű, és nagyban hozzájárul a rendőrkapitányság eredményeihez, kedvező statisztikai mutatóihoz.

Kovács István Attila

Kovács István Attila a rendőrtiszthelyettes-képző elvégzését követően járőrként kezdte meg munkáját. Folyamatosan képezte magát, 2003-ban pedagógiai diplomát szerzett az Eszterházy Károly Főiskolán, 2007-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem vámigazgatási szakán. Ez után különböző tiszti beosztásokba került: közel egy éven keresztül a Vám- és Pénzügyőrség Észak-Magyarországi Regionális Nyomozó Hivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Osztályának osztályvezetője, megbízott parancsnokhelyettese. 2011-ben a Miskolci Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának lett osztályvezető-helyettese, majd a Vizsgálati Osztály helyettes vezetője. 2015-től a Diósgyőri Rendőrőrs parancsnoka, majd a városi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályvezetője. Ezt követően, 2021-től a Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Kinevezése óta nagy hangsúlyt fektet az emberölés, valamint a rablás bűncselekmény felderítési mutatójának javítására. A tavalyi évben, irányító munkájának eredményeként emberölés, illetve rablás nem maradt ismeretlen. Az elmúlt években a Vármegyei Rendőr-főkapitányság több kiemelt bűncselekménysorozat kapcsán is országos koordinátori szerepkört kapott, amiben Kovács István Attila alezredes úr munkájának fontos szerepe volt. Terhelhetősége kivételes, a kapott utasításokat maradéktalanul, legjobb tudása szerint hajtja végre. Elöljáróival, vezetőtársaival és beosztottjaival szemben tisztelettudó, lojalitása a testület felé maximális. Vezetői stílusára céltudatosság, fegyelmezett és erős irányítás jellemző.

Márku László

Márku László alezredes 1993-tól szolgál a rendőrség hivatásos állományában. 1999-től a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály tiszthelyettes nyomozója, 2012-től kiemelt főnyomozója. Ezt követően a Bűnügyi Osztály Életvédelmi- és Államigazgatási Alosztály Körözési Csoport csoportvezetője, jelenleg a Bűnügyi Osztály Betörési Alosztályát vezeti. A 30 éves hivatásos szolgálati ideje alatt munkáját végig bűnügyi szakterületen, rendkívüli intenzitással végezte. Felderítő tevékenységben évek óta élen jár, a kiemelt, bonyolult sorozatjellegű, vagyon elleni bűncselekmények nyomozását hatékonyan irányítja. Feladatát nagy szorgalommal, hivatástudattal, magas szintű szakmai felkészültséggel, szakszerűen és eredményesen végzi. A betörésekkel kapcsolatos bűncselekmények felderítésének és nyomozásának meghatározó és nélkülözhetetlen szereplője. Az elmúlt időszakban számos, médiaérdeklődésre is számot tartó büntetőeljárásban bizonyult eredményesnek. Az irányítása alatt álló alosztály érdemei közé tartozik több vagyon elleni sorozat-bűncselekmény felderítése, amelyek a rendőrkapitányság sikereihez is nagyban hozzájárultak. Személyiségét tekintve irányító, szervező típusú ember, aki kollégáinak is segítséget nyújt. Vezetőivel, munkatársaival, beosztottjaival jó kapcsolatot ápol. Szaktudásával és emberi hozzáállásával mind vezetői, mind beosztotti állományának elismerését kivívta.

Tóth Attila

Tóth Attila 1998-tól teljesít szolgálatot a Miskolci Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon, ahol 2009-től megbízott tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető-helyettes, majd megbízott osztályvezető.2010-től tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető. 2012-ben a vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Miskolci Katasztrófavédelmi kirendeltségén tűzoltósági felügyelő, majd vármegyei tűzoltósági főfelügyelő. Jelenleg a katasztrófavédelem igazgató-helyettese. Szakirányú felsőfokú végzettségét a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán szerezte 2009-ben, tűzvédelmi szakirányon. Több mint két évtizedes hivatásos pályája során szolgálati feladatait mindvégig kitűnően látta el. Széleskörű tűzoltó szakmai tapasztalatát eredményesen kamatoztatta korábbi és jelenlegi vezetői beosztásában is. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott többek között a dunai árvízi védekezés során az operatív törzs tagjaként, továbbá 2022. júliusában, a Bükk hegységben Jávorkút közelében bekövetkezett tűzeset során. Irányítói tevékenységének is köszönhetően a tüzet több napi megfeszített munkával sikerült megfékezni. Következetes vezető, aki példás együttműködést alakított ki az önkéntes tűzoltó egyesületekkel, a létesítményi tűzoltóságokkal, az igazgatóság társszerveivel, és elöljáróival, valamint beosztottjaival. Hivatástudata, magatartása, vezetői-irányítói tevékenysége példaértékű.

Csábrági Zsolt

Csábrági Zsolt pályafutását 1976-ban kezdte műszaki, biztonsági munkatársként, e mellett munkavédelmi megbízottként is dolgozott. 1998 óta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Tűzoltó Szövetség tagja. Jelentős szakmai életútjában folyamatosan jelen van a lakosság, a mentő-tűzvédelmi feladatokat végző önkéntesek és hivatásos tűzoltók munkájának segítése. Tűzoltószakmai felkészültsége, tapasztalata kiemelkedő, segítőkész csapatember, akinek tevékenységét mindenkor megfontoltság jellemezte, szakmai megbecsülését tudásával és rátermettségével vívta ki. Áldozatos munkájával aktív részese az önkéntes tűzoltók közösségének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában