boon.hu video

2024.04.24. 17:30

Miskolcon május 11-e lesz a szökés napja - képekkel, videóval

Tavaly tíz szökőkút, csobogó müködött a vármegyeszékhely közterületein a város napjától kezdve. Idén kettővel nő a számuk.

Szaniszló Bálint

A miskolci Hősök terén is megvolt a szökőkút próbaüzem

Fotó: Vajda János

Miskolci hagyomány, hogy május 11-e, Miskolc ünnepnapja alkalmából hozzák működésbe a város szökőkútjait. Az utóbbi években is így történt ez, és ebben az esztendőben hasonlóképpen tervezi a működtető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.  

mukodo-szokokutak4
A Centrum áruház előtti csavaros formájú szökőkút egy korábbi évben
Fotó: Bujdos Tibor

Ebben az évben - ha minden rendben lesz - két szökőkúttal fog több működni Miskolcon a tavalyihoz képest.

Építik a legújabb szökőkutat 

Mint a boon.hu részletesen beszámolt róla, az elmúlt napokban munkálatok kezdődtek a Győri kapuban, az Emberpár szobor környékén. Egy 15 millió forintos beruházás keretében a szoborpár környezetében lévő korábbi szökőkút rekonstrukcióját végzik el a városi képviselői fejlesztési alap terhére. Leválasztják a korábbi, elhasználódott medenceteret, a kompozíció környékén fennmaradó térben egy új szökőkutat alakítanak ki, olyant, mint ami - nagyobb formában - például a II. János Pál pápa téren, vagy az Erzsébet téren van.  

Így fog kinézni az Emberpár melletti új szökőkút a Győri kapuban
Fotó: olvasó

A projekt keretében kiépül az új infrastruktúra (új villamosvezeték, új vízvezeték, szennyvízvezeték csere, szivattyútelepítés, villamos szekrény telepítés). Kicserélik a térburkolatot is a szökőkút környezetében és a dísznövények telepítése is megtörténik a térrekonstrukció keretében. A volt szökőkút medencéjéből virágoskert lesz - a virágos Győri kapu hagyományait követve. Egyelőre nehéz megjósolni, mikor fejeződik be a munka, azaz a szökőkút mikor kezdheti meg működését.  

Újra lesz víz az Erzsébet téren 

A tavalyi idényt teljes egészében kihagyta Miskolc közkedvelt szökőkútja, az Erzsébet téri, amely korábban a nyári kánikulák idején zarándokhelye volt a hűsölésre vágyó városiaknak és a várost járó turistáknak. A szőkőkút gépészeti berendezései azonban használhatatlanná váltak, pénz sem volt a felújításukra, és tavaly nem élvezhették az előnyeit az Erzsébet téren járók.  

szokokut016
Elindult a szökőkutak próbaüzeme Miskolcon. Egy időre működött az Erzsébet téri is 
Fotó: Vajda János

Idén azonban másképp lesz. Erről saját szemünkkel, illetve kameránkkal is meggyőződhettünk, hiszen szerdán megtörtént a felújított szökőkút egyik próbaüzeme. 
Hasonló munkának lehettünk tanúi a Hősök terén is, ahol egy időre szintén beindították a szökőkutat. Itt is a gépészeti elemeket kellett rendbehozni. 
Mint megtudtuk, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. pályázati pénzből - összesen 16 millió forintnyi beruházás keretében - újította fel a két szökőkutat. 
Így lesz tehát a tavalyi tízhez képest idén 12 szökőkútja Miskolcnak. 

Takarítanak, előkészítenek 

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai egyébként az elkövetkező napokban, hetekben elvégzik a  város valamennyi szökőkútjának előkészítési és takarítási munkálatait. A város szökőkútjai az idényben különböző időpontokban működnek, meghatározott program szerint.  

Az ütemterv alapján először május 11-én, Miskolc napján szöknek égbe a vízsugarak, hogy aztán egész nyáron át gyönyörködhessenek a miskolciak és az idelátogatók a vízilátványosságokban. 

Ilyen program szerint működtek tavaly a miskolci szökőkutak:   

Szinva terasz: május 11-től szeptember 02-ig minden nap 11.00-21.00 óráig  

Hősök tere: május 11-től szeptember 02-ig minden nap 11.00-21.00 óráig  

Széchenyi utca (Centrum): május 11-től szeptember 02-ig minden nap 11.00-21.00 óráig 

Népkert (Csobogó): május 11-től szeptember 02-ig minden nap 11.00-21.00 óráig 

Újgyőri Főtér, (Toboz): május 11-től szeptember 02-ig minden nap 11.00-19.00 óráig 

Dél-Kilián (Otthon étterem): május 11-től szeptember 02-ig csak hétvégén 11.00-21.00 óráig 

Görgey u. (Generáli Aréna): május 11-től szeptember 02-ig minden nap 11.00-21.00 óráig 

Árpád utcai szolgáltatóház előtt: május 11-től szeptember 02-ig minden nap 11.00-21.00 óráig 

Petőfi tér: május 11-től szeptember 02-ig csak hétvégén 11.00-21.00 óráig 

II. János Pál pápa tér: május 11-től szeptember 02-ig minden nap 11.00-21.00 óráig

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában