Várják a nevezéseket

2024.04.25. 11:00

Idén is megválasztják Miskolc borát

A borversenyre a Bükki, Egri és a Tokaj-Hegyaljai Borvidékről származó borokkal lehet nevezni.

Borbírák és sommelierek döntöttek arról tavaly is, hogy a Bükki borvidék borászainak kínálatából mely borok nyerhetik el a Miskolc Város Bora címet

Fotó: Bujdos Tibor

Az idén is versenyen választják ki Miskolc Város Borát Miskolc szőlő- és bortermelésének múltját idézve Miskolc önkormányzata rendezésében, a Miskolczi Borbarátok Társasága közreműködésével, a térségben működő hegyközségi tanácsok és a városban tevékenykedő civil boros szervezetek támogatásával. A borversenyre a Bükki, Egri és a Tokaj-Hegyaljai Borvidékről származó borokkal lehet nevezni. Az egyéni bortermelők és bortermelő vállalkozások mintákat adhatnak be a versenyre maguk, vagy meghatalmazottjuk által. A borverseny az Avasi bortanyánlesz május 16-án (egy csütörtöki nap) reggel 9 órától, az esemény fővédnöke Veres Pál, Miskolc polgármestere.

A „Miskolc Város Bora 2024” címet fehérbor, vörösbor, illetve borkülönlegesség kategóriában ítélheti oda a bíráló bizottság, amennyiben talál az adott kategóriában a cím viselésére méltó bort. A borverseny rendezője (az oklevél mellett) a palackon szereplő, rendező által biztosított egyedi címke, vagy éremcímke használatát engedélyezi a címet elnyert bor hivatalosan igazolt mennyiségére. A „Miskolc Város Bora 2024” címet elnyert termelők jutalma a cím használatán túl, egy-egy díszes diploma és serleg, valamint nevük és boruk felkerül a Városházán őrzött Miskolc Város Bora serlegére is. A nyertes borok termelői az elnyert címet megjelenítő egyedi címkét, vagy éremcímkét mindaddig feltüntethetik a nyertes bort tartalmazó palackjaikon, amíg az adott bortétel el nem fogy.

A borminták átvételi időpontja: május 13-14-15., 11:00 – 16:00. A díjak ünnepélyes átadására az Avasi Borangoláson lesz május 16-án 18:00-kor a Bortanya Dísztermében.

Nevezési feltételek a „Miskolc Város Bora 2024” borversenyre 

A verseny résztvevője vállalja, hogy a „Miskolc Város Bora 2024” cím elnyerése esetén a nyertes bort az alább felsorolt mennyiségben és eladási áron, palackos kiszerelésben, a rendező által biztosított egyedi címkével ellátva Miskolc Város Önkormányzata rendelkezésére bocsátja, ha arra az önkormányzat igényt tart. 

A verseny résztvevője vállalja, hogy a „Miskolc Város Bora 2024” cím elnyerése esetén az Önkormányzat részére biztosítandó kereten kívül rendelkezni fog további tartalékkal, melyre a versenyt követő várható nagy érdeklődés miatt van szükség. Javasoljuk, hogy a miskolciak és a városba érkező vendégek várható igényére tekintettel kereskedelmi forgalomban is elérhető legyen a díjnyertes bor. 

- Fehérbor esetén körülbelül 500 darab palack mennyiségben a borászat hivatalos termelői árlistája alapján, de maximum bruttó 3000 forint/0,75 literes palack eladási áron. 

- Vörösbor esetén körülbelül 500 darab palack mennyiségben a borászat hivatalos termelői árlistája alapján, de maximum bruttó 4000 forint/0,75 literes palack eladási áron. 

- Édes borkülönlegesség esetén körülbelül 300 darab palack mennyiségben a borászat hivatalos termelői árlistája alapján, de maximum bruttó 6000 forint /0,3-0,5 literes palack eladási áron. 

A verseny résztvevői mintánként 2 darab palackot adnak le a borátvétel során, eredeti 0,5 literes, vagy 0,75 literes kiszerelésben, azonosításra alkalmas címkével ellátva, mely tartalmazza a bor fajtájának megnevezését, a bor kategóriáját (száraz, félszáraz, félédes, édes), évjáratát, termőhelyét, a termelő nevét és címét.

Nevezési díj nincs.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában