boon.hu video

2024.04.18. 17:30

Gyerekeket is veszélyeztet a dohányzás

Közel hatszáz diáknak tartottak prevenciós célú előadásokat a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikumban.

Gárdonyi Edina

Dohányzás ellenes előadást tart dr. Csánky Eszter tüdőgyógyász a Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikumban.

Fotó: Vajda János

A rendezvény célja a fiatalok figyelmének felhívása a dohányzás veszélyeire, a dohányzással összefüggő tüdőrák kialakulására, jellemzőire, a korai felismerés és a kezelés lehetőségeire. Az előadásokat a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálata a B.-A.-Z. Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával közösen szervezte a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikumba.

– Egészségügyi oktatási intézményként a szakmai tervükben egy komoly egészségfejlesztési program is található, és nagy hangsúlyt fektetünk a mindennapokban is az egészséges életmódra, a dohányzás elleni küzdelemre, hiszen a hozzánk járó fiatalok is érintettek – mondta el Baranyiné Jászfalvi Marianna, a technikum igazgatója. – Komoly harcot folytatunk, hogy ne dohányozzanak a tanulóink. Örömömre szolgál, hogy helyszínt adhattunk ennek a nagyon rangos előadássorozatnak.

Egyre fiatalabbak a betegek

Körülbelül kétszáz általános iskolás és középiskolás tanuló csatlakozott a technikum hallgatóságához. Dr. Csánky Eszter tüdőgyógyász, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház osztályvezető főorvosa elmondta, a dohányzás egyre fiatalabb életkorban megjelenik. 

– Megdöbbentő, hogy már alsó tagozatos gyerekek kezében is látunk cigarettát. A dohányzás minden esetben káros, az utóbbi években divatos dohánytermékek fogyasztása ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a hagyományos cigaretta. A különbség a hagyományos dohányból készült termékek, illetve a különböző ízesített nikotintartalmú termékek között, hogy ez utóbbiak pontos összetételét, nikotintartalmát nem ismerjük és arról sincsenek évtizedes tapasztalataink, hogy ezek milyen betegségeket és milyen kórképeket fognak kiváltani.

Hozzátette, hogy napjainkban a COPD – krónikus obstruktív tüdőbetegség – már több mint ötszázezer beteget érint Magyarországon. – Jelenleg több huszonéves tüdőrákos beteget kezelünk a Semmelweis Tagkórház tüdőgyógyászati osztályán – mondta.

Rák vagy egészség címmel dr. Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos a dohányzás veszélyeiről, káros élettani hatásairól, valamint a dohányzást kerülő életmód előnyeiről tájékoztatta a fiatalokat. A prevenciós nap zárásaként Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke bemutatta az Európai Rákellenes kódexet, ami 12 olyan módszert ismertet, melyek segítségével bárki egészségesebb életmódra válthat, és tehet azért, hogy megelőzze a rákbetegségek kialakulásának kockázatát. 

– A Magyar Rákellenes Liga országos szervezet, harminckilenc településen van alapszervezetünk. Amikor csak tehetem, szívesen jövök akár előadóként, akár résztvevőként rendezvényekre, Miskolcra is rendszeresen járok – mondta el az elnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában