boon.hu video

2024.03.03. 15:18

Miskolci Régiségvásár: még kétszer lesz márciusban + fotók, videók

Miskolc - Hagyományosan március 3-án is megrendezték a Miskolci Régiségvásárt, hiszen ma van a hónap első vasárnapja.

Répássy Olívia

Ma is hatalmas volt a választék a miskolci főutcán

Fotó: Ádám János

A Centrumig pakoltak ki az árusok a főutcára. Volt, aki asztalt hozott, más a földre pakolt, de elfoglalták a telepített padokat is. A villamos nem közlekedett, de a busz igen a Szemere-Kazinczy vonalon. Ez azonban nem zavarta a tömeget, ami most is ellepte a Széchenyi utcát. Középkori módon, kikiáltóval is hirdették, hogy jövő hét szombaton és vasárnap is lesz régiségvásár a Villanyrendőrtől a Centrumig. De táblán is olvasható volt, hogy a Kocsonyafesztivál ideje alatt újfent tartanak Belvárosi Antik Hétvégét, még a Kazinczy utcára és a Hősök terére is kiköltözve. Egy másik táblán az állt, hogy a Miskolc kártyával rendelkező nyugdíjasok egy bizonyos területen árusíthatnak.

regisegvasar-04-aj
Sok kincset találhat a Miskolci Régiségvásáron. Fotó: Ádám János

Változatos a kínálat a Miskolci Régiségvásáron

Elsősorban az Észak-Keleti Átjáró Egyesület kiadványait árulja Darázs Richárd.

"Elhoztuk például a két éve megjelent Hetvenkét méter című képeskönyvet az Avasi kilátóról, továbbá az Avasi Értéktár és a Privát félmúlt Miskolcon című sorozatokat. Ezek mellett Acélvárosi cuccok néven kínálunk kötött és baseballsapkát, pólót, pulóvert, sálat és szatyrot, amiken főleg az Avasi kilátó látható. Már évek óta jövünk a régiségvásárra" – mondta, majd hozzátette, kivéve akkor, amikor nagyon esik az eső.

Orosz Sándor Szatmárnémeti mellől, Tasnádszántóról szokott járni a magyarországi vásárokra. Butellákat, tálakat, pecséteket hozott most magával és néhány különlegességet.

"Ebből az ablakkeretből kiszedtük az üveget, és most falra akasztható dísz lett – mutatta a lópatkóval, lakattal és kulccsal díszített régiséget. – Készítek még fogast, de teknőből tányértartót is a falra. Ha jó az idő, jó a vásár."

Főleg nézelődnek a vevők

Édesanyjával érkezett Juhászné Soltész Edit Tünde, aki hosszú évek óta minden hónapban kijár a Miskolci Régiségvásárba.

Olyan tárgyakat szoktunk megvenni, ami otthon éppen szükséges, vagy olyanokat, amik emlékeztetnek a gyermekkoromra. 

"Kerestem például egy ibolyás kínáló tálat, amit sikerült is megtalálni itt. Most kis fehér tányérokat kutattunk, mert azt szeretnénk tenni a sólámpa alá. Nagyon elégedett vagyok az árával is, úgyhogy rogyásig meg van pakolva a hátizsákom" – mondta a vevő, aki elárulta, előfordul, hogy üres kézzel mennek haza, az árak pedig nagyon változóak.

Fodor Dávid a barátjával jött ki a főutcára, direkt a vásár volt úticéljuk.

"Úgy gondoltam, hogy elkísérem őt, mert szereti a régiségeket. Én nem éltem a retro világban, mert még csak huszonhét vagyok, de érdekesnek találom például a régi képeket. Nagyon ritkán vásárolok itt, ha mégis megtetszik valami, azt megveszem."

Nem zsákbamacska

Tarr Zoltánt az esztétikus régi tárgyak érdeklik, főleg nézelődni szeret, de volt már, hogy vásárolt is.

"Különösebb célom nincsen, de ha meglátok valamit, amit otthon is szívesen néznék akár évtizedeken keresztül, akkor arra alkudok és bizony volt már, hogy megvettem. Ilyen volt például az a bronzszobor, aminek a címe, ha jól emlékszem, A kardját néző vitéz. Úgy tudom, az eredetije a Budai várban van. Ez megfogott, és hosszas gondolkodás és alku után végül megvásároltam" – mesélte a vásárló, aki pont azért szereti a régiségvásárt, mert itt a tárgyakat meg lehet nézni, meg lehet fogni, mielőtt megveszi az ember, nem úgy, mint egy internetes portálon.

Videó: Szépséges dallamok a Miskolci Régiségvásáron

Videó: Miskolci Régiségvásár márciusban

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában