Rendhagyó történelemóra

2024.03.03. 11:00

Megtudhatták az ózdi diákok, hogy milyen volt a huszárélet

Három helyszínre is ellátogattak a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárai.

A diákok nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást

Forrás: ozd.hu

Sikerrel pályázott a Nemzeti Együttműködési Alap egyik tenderén a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület, így lehetőségük nyílt arra, hogy élő történelemórát szervezzenek a környékbeli iskolák diákjainak. Az első állomás Ózdon párhuzamosan a Bolyky Tamás Általános Iskola és a Vasvár Úti Általános Iskola volt – adta hírül az ozd.hu

A negyedik és ötödik osztályos tanulók izgatottan érkeztek a Vasvár úti iskola dísztermébe. Az előadás első részében Varga Balázs beszélt a huszár szó eredetéről. Bemutatta a korra jellemző fegyvereket és azok használatát. Szó volt a végvári katonák mindennapjairól is. A történelemóra második felében Varga Gábor hagyományőrző huszárőrnagy vette át a szót. A tanulók megismerhették az 1848–49-es szabadságharc történéseit és a huszárság szerepét. A honvéd lovasság katonája büszkén viselte egyenruháján a fekete-sárga zsinórt. 

Kérdéseket is feltehettek 

Az előadássorozat az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium Soltész József Emléktermében folytatódott. A gimnázium tanulói betekintést nyerhettek a végvári katonák hajdani életébe, és megismerhették a huszárság kialakulásának történetét is. Az előadás interaktív beszélgetéssel zárult, ahol a tanulók feltehették kérdéseiket. A nagy érdeklődésre való tekintettel a hagyományőrző egyesület a jövőben is tervez hasonló bemutatót.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában