boon.hu video

2024.03.15. 14:45

“Az összefogásnak hatalmas ereje van” (fotók, videó)

A napsütéses időben sokan vettek részt Ózdon a március 15-i megemlékezésen.

Látványos lovas felvonulással kezdődött Ózdon a március 15-i megemlékezés. A forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján a Városközponti nagyparkolóból a Petőfi térig haladt a karaván, ahol a központi ünnepséget tartották meg. Az eseményt a Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület huszárai vezették fel, a szép napsütéses időben zsúfolásig megtelt a tér emlékező, ünneplő érdeklődőkkel. A Himnusz hangjai után Janiczak Dávid, Ózd  polgármestere emlékezett vissza a forradalom időszakára.

Együtt lettek nagyok

- Március 15-e megmutatta azt, hogy az összefogás mennyire fontos kincs - emelte ki beszédében Janiczak Dávid. - Azt persze senki sem hiheti egy pillanatig sem, hogy 1848-49-ben a magyar nemzet kiemelkedő alakjai mindannyian, minden pillanatban, minden fontos kérdésben egyetértettek. Másképpen gondolkodtak, és nagyon sokszor rendkívül élesen ütköztették egymással véleményeiket. Ennek ellenére 1848-49-ben megteremtették azt a képességét a magyar nemzetnek, ami ma is példamutató lehetne: az összefogás képességét. Igen, annak a képességét, hogy óriási véleménykülönbségek ellenére is együtt tudtak lenni, együtt tudtak nagyokká lenni.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Egymásra találtak a magyarok

Janiczak Dávid ünnepi beszédében kiemelte: a felmérések szerint a magyar népesség többsége 1848. március tizenötödikét történelmünk egyik legdicsőségesebb korszakának tartja, amelyre szívesen, minden fenntartás nélkül emlékeznek vissza.

- Vajon miért? – vetődik fel a kérdés. Egyesek szerint azért, mert az eltelt 176 év megszépíti a nemzet emlékezetét. Talán azért, mert azon a napon csak a tavaszi eső és nem vér áztatta az utcák köveit - folytatta az ózdi polgármester. - Szerintem azért, mert ott és akkor egymásra találtak a magyarok.  Ha másért nem, ezért lenne érdemes ezen a napon ismét kéz a kézben, kart karba öltve, önfeledten ünnepelni az utcákon és a tereken, mert a nemzeti ünnepeknek, az ünnepek méltó megünneplésének igenis ereje van.

Színvonalas műsor

Az ózdi Petőfi téren ezután az ünnepi műsor következett: az Egy az ország, a Te Hazád című produkcióban közreműködött az ÓMI Zenés Színház, az Ózdi Néptánc Együttes és a Szabad Szombat Táncegyüttes. Az ózdi megemlékezés koszorúzással, a Szózat és Székely Himnusz hangjaival zárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában