Áradás

2024.02.29. 07:00

Sajó az úr: újra lezárták az utat

Aláírásgyűjtés is indult. A Sajó sok alkalommal megkeseríti a sajókazai lakosság mindennapjait.

Marosréti Ervin

A sajókazai bekötő út jelenleg is le van zárva

Fotó: Marosréti Ervin

Ismét megemelkedett a Sajó vízszintje. Csakúgy, mint az elmúlt években-évtizedekben a közútkezelő nem tehetett mást, minthogy árvíz miatt újra lezárta a Sajóivánkától Sajókazára vezető szakaszt. Az aszfaltot ugyanis megint elöntötte a folyó. A nagyjából hétszáz méteres szakasz ilyenkor járhatatlan, Kaza megközelítése csupán Múcsony irányából lehetséges. Az út felújításáért, a helyzet normalizálásáért aláírásgyűjtés indult, ezután vette fel a kapcsolatot a település polgármestere a térség országgyűlési képviselőjével.

lezart-ut-sajokazanal5
Az árvíz miatt korlátozásokat vezettek be vármegyénkben, a Sajó áradása miatt több utat lezártak. 
Fotó: Bujdos Tibor

 

Első a biztonság

Egy évtizedek óta a települést sújtó probléma megoldásához kérte segítségem Sajókaza lakossága erősítette meg Riz Gábor országgyűlési képviselő. A Sajóivánka felől bevezető útszakasz árvízvédelmének javítása, ezáltal a helyi polgárok biztosítása kiemelt feladat. Mivel az érintett útszakasz a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság kezelésébe tartozik, így annak vezetőjétől fogom kérni a megoldási javaslatok kidolgozását.

Először ültek össze

Az első egyeztetés már meg is történt, erről Sajókaza polgármestere, Rusznyák István számolt be. Összehívták azokat a szakembereket, akik bármilyen formában érintettek lehetnek az ügyben. Lesz egy bejárás is, ahol további ötletek is felmerülhetnek az úttal kapcsolatban.

Ebben az esetben nem a felújítás a megoldás, hiszen ezzel az árvízvédelem még egyáltalán nem lenne biztosítva tette hozzá Rusznyák István.  

Meg kell vizsgálni, hogy a Sajó miért önt ki egyre gyakrabban és milyen megoldással lehet szavatolni a folyamatos, biztonságos közlekedést. Biztos, hogy ez hosszabb időt vesz igénybe, annak viszont örülök, hogy elindult a folyamat.

Gyalogosan még nehezebb

Az érintett útszakasz építésének pontos időpontja nem ismert, de akár évszázados múltra is visszatekinthet. Amikor készült, már akkor is tisztában voltak vele, hogy alkalmanként víz alá kerülhet, ami az aszfaltot és a szerkezetet is rongálja. A megoldáshoz még sok egyeztetés, tárgyalás vezethet el, és a tervezés után a költségét is elő kell teremteni. A sajókazai lakosság számára viszont nagyon fontos lenne a fejlesztés.

Autóval még megoldható, hogy körbe jön az ember, a tömegközlekedést használó lakosság azonban komoly hátrányt szenved fogalmazott Rusznyák István. Sokan Miskolcról járnak haza busszal, Sajóivánkáról pedig gyalogoson érik el a falut. Amikor az utat elönti a víz, akkor pedig ez sem kivitelezhető. Azt is megfigyeltük, hogy a folyó általában az esti órákban vagy éjszaka szokott megduzzadni, így a reggeli munkába induláskor szembesülnek vele az emberek. Ilyenkor nehezebben kivitelezhető a beteg- és a hulladékszállítás is. Éppen ezért örülök, hogy kellő komolysággal elindult egy közös gondolkodás, bízom benne, hogy megnyugtató megoldást is találunk majd a problémára.

Döbbenetes látvány a Sajó áradása Sajókaza és Sajóivánka között

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában