Választás 2024

2024.02.13. 17:30

A miskolci Fidesz csütörtökön dönt a polgármesterjelöltjéről

Tárgyalnak: az a kérdés, hogy a civilek és a Fidesz között lehet-e komoly szövetség, Dr. Kiss János bizakodó.

Csákó Attila

Dr. Kiss János: „Le akarjuk váltani a jelenlegi baloldali városvezetést, ami Miskolcot banánköztársaságok szintjére juttatta”

Fotó: Ádám János

„Biztosak vagyunk benne, hogy egy nagyvárost nem lehet jól vezetni, csak a civilekkel együtt” – mondta portálunknak dr. Kiss János. A fideszes országgyűlési képviselő ismertette, hogy ezért is fogadták a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesülete polgármesterjelöltjének, Tóth-Szántai Józsefnek a megkeresését. (A miskolci városvezetés leváltása érdekében Tóth-Szántai több mint félszáz civil szervezetet és minden párt helyi szervezetét megkereste – a szerk.)

Egyre többen jelentkeznek be Miskolcon polgármesterjelöltnek, a helyi Fidesz azonban eddig nem mondott nevet. Időközben egy civil jelölt azonban megszólította önöket, hogy működjenek együtt. A Pont Mi Lokálpatrióták Egyesületről, és a jelöltjükről, Tóth-Szántai Józsefről van szó. Hogyan reagáltak erre? 

Annyiban pontosítanék, hogy nemcsak minket szólított meg, hanem minden pártot és sok-sok civil szervezetet Miskolcon. A magunk részéről komolyan vettük az ajánlatot, és leültünk tárgyalni. Nyilván Magyarország legnagyobb pártjában több alkalmas politikus is szóba jöhet arra, hogy polgármesternek jelöljük, de biztosak vagyunk benne, hogy egy nagyvárost nem lehet jól vezetni, csak a civilekkel együtt. Tehát előbb-utóbb mindenképp meginvitáltuk volna mi is a civileket, így kézenfekvőnek tűnt, hogy ha már a részükről megjelent egy ilyen politikai ambíció, akkor hozzuk előre ezt a tárgyalást.

Tárgyalások zajlanak

Tóth-Szántai József civil jelöltként ugyanúgy le akarja váltani Veres Pált, ahogy a Fidesz is. Ilyen alapon nézve ez nem tűnik olyan bonyolult tárgyalásnak, de jól értjük, hogy még mindig nem zárták le? 

Toth-Szantai-Jozsef-18-aj
A civilként induló Tóth-Szántai Józsefet támogatja a polgármesteri székért induló versenyben a Miskolcért tenni akaró emberekből alakult Pont Mi Lokálpatrióták Egyesülete. 
Fotó: Ádám János

 Az igaz, hogy mi is le akarjuk váltani a jelenlegi baloldali városvezetést, ami Miskolcot banánköztársaságok szintjére juttatta, de egy választási szövetség megkötése sosem olyan egyszerű. Márpedig itt arról tárgyalunk, hogy tudunk-e egy komoly választási szövetséget létrehozni a Fidesz és a civilek között. Úgy tudnám ezt jellemezni, mintha koalíciós tárgyalásokat folytatnánk. Hiszen egyrészt meg kell egyeznünk egy olyan programban, amiben megférnek egymás mellett az elképzeléseink, másrészt meg kell egyeznünk a polgármesterjelölt személyében is. 

Értjük, de közben telik az idő, a Fidesz szimpatizánsok pedig már bizonyára szeretnék tisztán látni, hogy kire szavazhatnak majd. Hogy látja, végül lesz megegyezés a civilekkel vagy pártpolitikust indít a Fidesz? 

Optimista vagyok a megegyezést illetően, de semmit sem akarok elkiabálni.

Az már most látszik, hogy sok mindenben egyetértünk Tóth-Szántai Józseffel, de van még néhány nyitott kérdés, azt gondolom, hogy félúton járunk. Úgy számolok, hogy csütörtökre érünk a tárgyalások végére, és akkor meg is hozzuk a végső döntésünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában