boon.hu video

2024.02.28. 16:00

Megújult a József Attila Könyvtár + fotók, videó

Újranyitotta kapuit szerdán a miskolci József Attila Könyvtár, miután 236.26 millió forintból fejleszthettek, melyet Top-os pályázaton nyertek. Az összeget a nyílászárók cseréjére, a könyvtár energetikai korszerűsítésére, a homlokzat szigetelésére és akadálymentes mosdó kialakítására fordították. Mindenütt festettek, a mellékhelyiséget pedig teljesen újraburkolták. Közel hetven érdeklődő vett részt a könyvtár újranyitásán.

Fotó: Bujdos Tibor

Veres Pál polgármester nyitotta meg a felújított könyvtárat. Elmondta: -Sokan ugyan kipróbálják az e-book olvasókat, azonban egy idő után a legtöbben visszatérnek a hagyományos, kézbe fogható könyvekhez. Mert a könyvnek van egy kellemes illata, az emberek ezért szeretnek könyvtárba járni, és a közösséghez tartozás élményéért. Veres Pál kihangsúlyozta: -A könyvtár igazi közösségkovácsoló erő: külön öröm, hogy ilyen szép számmal jöttek el a József Attila könyvtár megnyitójára.

 

Új utakra lépnek

A rendezvényen Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc könyvtár igazgatója elmondta: a hatalmas könyvállomány mindig nagy vonzerőt jelentett a kultúrára fogékony miskolciaknak, és a könyvtár a programok tekintetében is új utakra lép. Egy új felnőtt könyvtáros és egy gyermekkönyvtáros kolléga kezdte meg munkáját a fiókkönyvtárban. Az intézménybe látogató gyermekeknek hamarosan Mangafoglalkozást szerveznek, és a tervek szerint tavasszal Harry Potter Klubbal várják a jelentkezőket.

 

Kultúra őrző szerepben

A könyvtár átadó ünnepségén Mikó Petra, a Földes Ferenc Gimnázium diákja pedig nagy átéléssel adta elő Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című versét, majd fellépett a Róka Lánya zenekar. Édes Richárd a Magyar Alkotó Internetes Társulatának írója néhány Umberto Eco-i gondolattal beszélt a könyvtárak kultúraőrző szerepéről. 

A könyvtár egy nagy labirintus, jele a világ labirintusának

- írja Umberto Eco A rózsa nevében. Édes Richárd kihangsúlyozta: az elmúlt évek elhúzódó Covid-járványa, a háborúk és válságok korában a könyvtár, a kultúra mutat kiutat az emberiségnek korunk labirintusából.

 

A könyvtárosok is segítettek

Jakabné Csizmár Ágnes, a József Attila Könyvtár csoportvezető könyvtárosa elmondta: a felújítás idejére a könyvtárosokat ideiglenesen áthelyezték több fiókkönyvtárba. A felújítás előtt az állomány elavult és elhasználódott részét leselejtezték. Az új könyvek a bezárás ideje alatt is folyamatosan érkeztek, gyarapodott az állomány, felnőttek és gyerekek számára is. Az könyvtárosok átpakolták az egész könyvtárat. 

A könyvtárba a felújítás után visszatér a miskolci Gémeskút Társasjáték Klub, és ismét itt találkoznak majd a Moly könyvklub tagjai. Illetve újra élményfestésre várják a művészetre fogékony érdeklődőket, a gyermekeket pedig játékos programokkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában