Rejtély

2024.02.24. 07:00

Megtudtuk, mit keresnek a csőkígyók Ongánál

Sok települést érint és sok kilométer hosszan valósul meg a tervezett beruházás, amelynek a költsége sem kicsi.

Horváth Imre

Nagyméretű csővezetékek a 37-es főút mellett, Onga település határában

Fotó: Ádám János

Már korábban is sokaknak szemet szúrt, hogy hosszú hónapig álltak nagy halomba rendezve vastag, fekete, műanyag csövek a 37-es út mentén az ongai körforgalom mellett az ongai kihajtónál lévő placcon. Onnan aztán nemrég eltűntek a csövek, viszont megjelentek kicsivel arrébb, a csavargyári kereszteződésnél. Ahol aztán munkások elkezdtek két-három hete a csövekből hosszú „csőkígyókat” összerakni. Azóta egyelőre nem történik ott semmi, a „csőkígyók” kiterítve várják a sorsukat, ahogy a halomba rakott csövek is, míg az ongai körforgalomnál nagy beton „dobozok”, vélhetően leendő vízaknák jelentek meg.

13 milliárd forintos projekt

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt.-hez fordultunk, hogy érdeklődjünk, pontosan milyen beruházás van készülőben, folyamatban a térségben. Mint megtudtuk, a korábban elindult KEHOP projektjük munkálatai vannak folyamatban, amely „Borsod megyei regionális víziközmű rendszerek bővítése keretében távvezetékek építése”, az „ÉRV Zrt. Miskolc-Borsodi régió közötti kooperációs vezeték létesítése”, valamint a „Verpelét és térsége biztonságos vízellátása” című projekt része, amelyek mindösszesen 13.450.186.822 forint uniós támogatásból valósulnak meg. A projektek során megépülő távvezetékek és komplex víziközmű-fejlesztés révén a közvetlenül és közvetve érintett települések lakosai részére is biztosított lesz a biztonságos és minőségi ivóvízellátás. 

A térség fennálló, illetve a klímaváltozással és egyéb hatásokkal összefüggésben azonosított jövőbeni vízellátási problémáit, illetve a lehetséges megoldásokat elemezve, együttműködve az érintett térségek országgyűlési képviselőivel, illetve településvezetőivel, tudatos előkészítő munkát követően 2022-ben a többségi tulajdonosi jogkörgyakorló iránymutatásával az ÉRV. Zrt. és az Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelődje NFP Nonprofit Kft.) konzorciuma sikeres pályázatot nyújtott be a KEHOP-2.1.11. kódszámú, Felhívás víziközmű hálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére, víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérésére, problémák feltárására című pályázati felhívásra.

Ezeket a településeket érinti

Az elnyert vissza nem térítendő támogatás keretében tervezetten nagyságrendileg 70 kilométer új távvezeték épül, és megvalósul a közvetlenül és közvetve érintett települések, településrészek biztonságos ivóvízellátása. 

A döntést követően megtörtént a támogatási szerződés aláírása a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatóságával, majd az előzetesen sikeresen lebonyolított feltételes közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a tervezési folyamatok már 2022-ben elindulhattak. A szükséges engedélyek birtokában pedig már megkezdődhettek a kivitelezési munkák. 

A beruházással közvetlenül és közvetve érintett települések: Arnót, Boldva, Borsodszirák, Bükkszenterzsébet, Felsőzsolca, Gesztely-Újharangod, Gömörszőlős, Kelemér, Megyaszó, Meszes, Parasznya, Radostyán, Ragály, Sajókápolna, Sajólászlófalva, Sajópálfala, Sajósenye, Sajószentpéter, Sajóvámos, Serényfalva, Sirok, Szalonna, Szentdomonkos, Tarnalelesz, Tarnaszentmária, Trizs, Varbó, Verpelét, Ziliz, Zubogy.

Ilyen hosszú „csőkígyók” épülnek meg!

Trizs és Ragály települések biztonságos vízellátásának tervezett fejlesztése során több, mint 4500 folyóméter ivóvízvezetéket építenek ki, Szalonna irányából Meszesig 1300 folyóméternyit, Parasznya térségében 6700, míg Újharangod térségében 7000 folyóméternyit. A Miskolc-Borsodi régió közötti kooperációs vezeték létesítése projekt keretében összesen 23 ezer folyóméter távvezeték létesül, tehát sok hosszú csőkígyó épül még.

Ma már a közműves ivóvíz-szolgáltatás a lakosság teljes köre számára elérhető hazánkban, a közműves szennyvízelvezetéssel ellátottak aránya pedig évről évre növekszik. Az ÉRV. Zrt. elkötelezett a hosszú távú, minőségi szolgáltatásnyújtás mellett. A Társaság fenntarthatósági stratégiájában olyan fejlesztési feladatok szerepelnek, amelyekkel reagálni tud a jelen és a jövő kihívásaira, az ellátást veszélyeztető problémák megoldásával. Az ÉRV. Zrt., az ország első regionális rendszereit több évtizede működtető szolgáltatójaként, az ellátás biztonság fenntartásának egyik eszközeként a regionális hálózatok bővítését szorgalmazza, amelyekkel olyan térségek ellátása is megvalósulhat, ahol a helyi vízbázisok nem megfelelő minőségűek, vagy nincs kellő vízmennyiség

 – hangsúlyozta a projekt kapcsán Lőrinc Ákos, az ÉRV. Zrt. vezérigazgatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában