Vége!

2024.02.17. 07:00

Lezárult a jelentkezés a felsőoktatásba

Már tudhatjuk azt is, mikor derül ki, hogy kit vettek fel valamelyik felsőoktatási intézménybe.

Ujlaki Attila

A Miskolci Egyetem az egyik kedvelt jelentkezési célintézmény

Fotó: BOON

A megújult felvételi szabályokkal párhuzamosan a felvi.hu több felülete frissült: megújult a Tájékoztató és az egyetemek, főiskolák meghirdetéseinek felülete. Az ugyancsak frissült pontszámító kalkulátorban egyszerre három szakra is lehet pontszámot kalkulálni. A korábbi évek felsőoktatási statisztikái és ponthatárai pedig interaktív, új felületen böngészhetők.  

Elkezdték az adatok feldolgozását 

A felsőoktatásba jelentkezni kizárólag az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu-n elérhető E-felvételi rendszerében lehetett tegnap éjfélig. A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehetett jelentkezni, és megjelölhető volt mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is. A jelentkezőknek meg kellett határozniuk a kiválasztott képzések sorrendjét, kifejezve ezzel preferenciájukat, ugyanis egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt. A boon.hu megtudta, hogy az adatokat elkezdték feldolgozni és a következő hetekben derül ki, hogy hányan jelentkeztek egy-egy szakra. 

Ötszáz a maximum 

A 2024 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában a pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén 500 pontos rendszerben történik. A pontszám összeállhat a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből vagy az érettségi pontok kétszereséből (maximum 400 pont), amelyhez további 100 intézményi pont szerezhető: az egyetemek, főiskolák határozzák meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak pontokat. A szakképzésben tanulók esetében a szakmai vizsga eredménye is figyelembe vehető a pontszámítás során. 

A legkedvezőbben számolnak 

A jelentkező pontszámát a számára legkedvezőbb módon számítják ki. Az emelt szintű érettségi vizsgát az intézmények egyes szakjaikon előírhatják, de nem egységesen kötelező eleme a felsőoktatásba való bejutásnak; azonban az emelt szintű érettségi vizsga előnyt jelent az érettségi pontok számításánál, az intézményi pontoknál. Fontos változás az elmúlt évekhez képest, hogy az emelt szintű érettségi az érettségi pontok számításánál 100 százalékos értéken, a középszintű érettségi pedig 67 százalékos értéken kerül átszámításra. A pontszámításnál tágabb, nagyobb lehetőség nyílik a középiskolai és az érettségi tantárgyak figyelembevételére: a felsőoktatási intézmények tágabb körben jelölik meg az 5-ik középiskolai tantárgyat és az érettségi pont számításánál az érettségi tárgyak körét és szintjét. A felsőoktatási intézmények határozhatják meg az egyes szakjaikon érvényes minimumponthatárt is. Mesterképzésen összesen 100 pont szerezhető: a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a felvi.hu honlapon az adott szak meghirdetésénél. 

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában