boon.hu video

2024.02.13. 18:33

Kiflisodró gép segíti Galamb Alex pékműhelyét (fotókkal, videóval)

Egy hatékonyságot javító eszközzel bővültek a hernádnémeti pék, Galamb Alex lehetőségei a Sütni Jó Alapítványnál.

Édes Richárd

Az új géppel készült már a kifli

Fotó: Ádám János

Kiflisodrógéppel gazdagodott a hernádnémeti pék, Galamb Alex tanműhelye.

Az új eszköz sokkal könnyebbé tette a munkát a Sütni Jó Alapítványnál. A gépnek nagyon örülnek a műhelyben tanuló gyermekek, mert így már alig kell saját kézzel tekerniük a tésztát. Alex ismeri a pékek számára fontos géptant, ezért rengetegszer látott már kiflisodrót. Most már nemcsak a YouTube-on tudja megmutatni a gép működési elvét a kicsiknek, hanem élőben, a gyakorlatban is bebizonyítja, milyen óriási segítség ez egy péknek. 

Alex szerint a kiflisodró géppel műhelye több mint 50 százalékkal növelte a termelőképességét. Szinte már nem is kell kézzel tekerniük, alakítaniuk a péktermékeket. Csak beteszik a tésztát, és ezt fél óra alatt megoldja helyettük a technika (nem szükséges ehhez egy-másfél óra, mint korábban).

Szakmai támogatók 

A gép Virág Szabolcs és Juhász Imre támogatása által érkezett az alapítványhoz. Virág Szabolcs, a soltvadkerti Vadkert Pékség egyik tulajdonosa és ügyvezetője. Már egy évvel korábban is segített Galamb Alexnek egy pékmunkát segítő eszköz beszerzésében. Szabolcs számára annyira szimpatikus volt a hernádnémeti fiatalember hozzáállása, hogy szakmabeliként a kötelességének tartotta könnyebbé tenni a mindennapi munkáját.

A jövőben is segítenének 

Ebben talált méltó támogatót Juhász Imrében, a Bakeline Kft. tulajdonosában, akitől ő is gépeket vásárol. Ők segítettek a kiflisodró beszerzésében és szállításában. Ez a második gép, amivel könnyebbé teszik Alex munkáját, de szükség esetén a jövőben is segíteni szeretnének a technológiai eszközök bővítésében. Akár olyan pályázatok felkutatásával, amikkel sikerülhet nagyobbá varázsolni a pékműhelyt. 

Juhász Imre egy Facebook-poszt kapcsán került kapcsolatba a fiatal pékkel. Elromlott a Sütni Jó Alapítány régi dagasztógépe, és Imre felajánlotta, hogy eljönnek az alapítványhoz, majd megjavítják az eszközt. A most leszállított géppel kifliket, kalácsokat, különböző finom pékárukat lehet készíteni. A kiflisodró jelentősen megkönnyíti a munkát, egyenletessé alakítja a folyamatokat. Alkalmazásával megismerik a géphasználatot az alapítványnál tanuló gyermekek. Imre szerint az irány ígéretes, mert minden egyes lépés a gyermekek jövőjét építi a Sütni Jó Alapítványnál.

Pék vagy cukrász lesz 

Galamb Alex hálás a támogatásért. Különösen annak örül, hogy megígérték: a jövőben sem engedik el a kezét. És ha minden ilyen gyors tempóban halad, Alex szerint akár 5 éven belül létrejöhet a Galamb Pékség. 

A műhely két tagja, Galamb Vanessa és Balogh Beáta lelkesen meséltek a kiflisodrógépről és arról, mennyire szeretnek együtt dolgozni „Alex bácsival”. 

Vanessa imádja a közösen készített kakaós csigát, és szeret ebben a társaságban lenni, szuper barátokkal dolgozik együtt. A régebbi barátai megdicsérik, mennyire ügyesen készít kifliket és zsömléket. Beáta mindenképpen pék vagy cukrász szeretne lenni, és észrevette: mások is sokkal kedvesebbek hozzá, mióta a műhelybe jár. A lányok is kipróbálták az új gépet. Szerintük gyorsan beforgatja a kiflit, könnyebbé tesz mindent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában