Az emléknapon

2024.02.23. 15:00

Filmvetítéssel emlékeznek a kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Jelenet a filmből

Forrás: CINE-MIS Kft.

A Búcsú a tavasztól című filmet vetítik február 25-én 17:00-tól a CINE-MIS Nonprofit Kft. által üzemeltetett Művészetek Háza Béke Art Mozitermében, amellyel a kommunizmus áldozatainak emléknapjára emlékeznek. A lengyel romantikus film rendezője Krzysztof Lang, a film Varsóban játszódik 1968. márciusában, ahol diáktüntetés alakul ki két, disszidensnek kikiáltott tanuló egyetemről való jogellenes kirúgása ellen, valamint a Kazimierz Dejmek rendezte, a lengyel Nemzeti Színházban játszandó újraadaptált, betiltott darabja védelmében. 

 

Haina (Vanessa Aleksander) és Janek (Ignacy Liss) együtt tüntetnek, mi több, szerelembe esnek, ám akad egy bökkenő: családjaik a zavargások külön-külön oldalán állnak.

Az emléknapról

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Szabadon engedése után pár évvel, 1959-ben, 51 évesen halt meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában