Megkérdeztük

2024.02.21. 16:45

Ez történik, ha egy állat elszabadul egy főúton

A napokban a 26-os úton egy bicikliző férfi egy lóval közlekedett, de más állattal is találkozhattak a közlekedők.

Kedden egy emu nézelődött a 37-es mellett

A napokban több olyan esettel is találkoztunk, amikor valamilyen állatot fotóztak le különböző főútvonalakon vármegyénkben. Hétfőn a 26-os úton egy bicikliző férfi mellett egy ló közlekedett, kedden egy emut kaptak lencsevégre a 37-esen. Portálunk megkérdezte a rendőrséget, hogy ilyen esetben mik a vonatkozó jogszabályok. Varga Rudolf, a Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője azt mondta, hogy szabálysértésnek minősül, ha egy állat olyan helyen van, ahol azt tábla tiltja, mint ahogy első esetünkben is (Ilyenek a főútvonalak a KRESZ szerint - a szerk.)

Büntetés járhat érte

„Ha egy rendőr ilyennel találkozik, akkor szabálysértési feljelentéssel élhet, de mindig a helyszínen mérlegelnek a rendőrök” – mondta. 

Ló a 26-oson

Hangsúlyozta, hogy külön kell választani azt, hogy egy állati erővel vont járműről van-e szó (szekér – a szerk.), vagy az úton van szabadon egy állat. „Azért nem szabad egy állatot, jelen esetben egy lovat szabadon hajtani főútvonalon, mert ha elmegy mellette egy hangosabb autó, vagy dudál, akkor megijesztheti, és ez könnyen közlekedési balesethez vezethet. A boon.hu arra is rákérdezett, hogy mi van akkor, ha egy állat valahonnan kiszabadul, és úgy kerül egy forgalmas útteste, mint a 37-es főúton Bodrogolaszi és Sárospatak között az emu, amely a fotó szerint az út szélén nézelődött kétségbeesetten. „Ilyen esetben a kollégák a helyszínre érkezve igyekeznek az érintett útszakaszt biztonságossá tenni és az állat tulajdonosát felkeresni” – mutatott rá. Azt is aláhúzta: minden állattartónak az a feladata, hogy úgy tartsa az állatait, hogy az ne tudjon kiszabadulni. 

Hogy mi lett a szegény emu sorsa, még nem tudjuk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában