Agrometeorológia

2024.02.08. 19:20

Fagykárok veszélye fenyeget

A továbbra is enyhe idő zavarja a vegetáció nyugalmi fázisát.

Boon.hu

A belvíz még okoz problémát több helyen. Fotónk illusztráció

Fotó: Bencsik Adam

Az átlagosnál 1-2 fokkal enyhébb január után február első hetében erős nyugati szél kíséretében rendkívül enyhe légtömegek érkeztek fölénk. A meleg idő megzavarja a vegetáció téli mélynyugalmi fázisát, a növények fejlődni kezdtek, pedig a télnek még nincs vége, és a túl korai fejlődés a tavaszi fagykárok veszélyét növeli. Lassú lehűlés a jövő hét elejétől várható, de továbbra is melegebb lesz az ilyenkor szokásosnál – írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Nonprofit Zrt.

Tavaszias időjárás

A mögöttünk álló egy hétben tavasziasan meleg, többnyire napos, jellemzően száraz időben volt részünk. Január 20-a óta csak nagyon kevés eső esett, így a harminc napos csapadékösszeg országszerte hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, de a csapadékos november és december miatt a 90 napos összegben még mindig nagy a pozitív eltérés. Az elmúlt időszak szárazabb, szeles, ugyanakkor meleg időjárása kissé szárította, szikkasztotta a talajok felső néhány centiméteres rétegét, viszont a Tisza tágabb környezetében és a Tiszántúlon még mindig sokfelé vannak belvízfoltok. Az ősz második és a tél első felében teljesen feltöltődött talajok a felszín közeli rész kivételével most is nedvességgel telített állapotban vannak.

Ahol nincs belvíz rendben van

Az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, ezen a télen sem volt eddig olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna. A kórokozókat és a kártevőket bár megtizedelte a január második hetétől a hónap végéig jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lett volna szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek. A talajfagy maximális mélységét (5-25 centiméter) január közepén érte el eddig ezen a télen, az elmúlt egy hétben azonban mindenhol kiolvadtak a talajok.

A vízborítás alatt álló őszi vetéseknek a hideg idő a kedvezőbb, +4, +5 Celsius fokos napi középhőmérséklet alatt kevésbé károsodnak. December második felében és január első hetében valamint az elmúlt egy hétben azonban jelentősen meghaladta a hőmérséklet ezt a küszöbértéket, és főként a repce meg is sínylette a tartós vízborítást.

Enyhe idő marad

A folytatásban is marad az enyhe idő, azonban több lesz a felhő, és eső is érkezik. 

Pénteken és szombaton napközben csak elszórtan várható gyenge csapadék, majd szombat estétől egyre többfelé ered el az eső, és hétfő délig a Dunántúlon és az északi országrészben 10-20 milliméter valószínű. Kedden a keleti országrészben van nagyobb esély további esőkre, majd a jövő hét közepétől csökken a csapadékhajlam. A délnyugati szél pénteken és szombaton is többfelé megerősödik, majd hétfőtől északiasra fordul a szélirány, ismét többfelé megélénkül, kedden és szerdán meg is erősödik a szél. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul azzal együtt is, hogy vasárnaptól kissé lehűl az idő.

Szombatig az eddigiekhez hasonlóan 13-18 fok közé melegszik napközben a levegő, majd vasárnap ez az extrém meleg már csak a délkeleti országrészben lesz jellemző, máshol néhány fokkal visszaesik a nappali felmelegedés mértéke, keddtől pedig 7 és 12 fok közötti maximum értékek lesznek jellemzők. Az éjszakai fagyok egyelőre nem térnek vissza, hajnalonként eleinte 6-11, hétfőtől 1-6 fok közötti értékekre számíthatunk.

Friss időjárás-előrejelzés a boon.hu oldalán itt!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában