Vízkereszt

2024.01.06. 15:30

Vízkereszt ünnepén megszentelték a Szinvát

Orosz Atanáz: Isten őrizze meg ezt a várost az éhínségtől, járványtól és a víz áradástól.

Pap Gyula

Fotó: Vajda János

Január 6-a Jézus a Jordán folyóban való megkeresztelkedésének ünnepe. Ennek emlékére vizet szentelnek a templomokban. Ősi keleti hagyományunk az élő vizek; a források, folyók és a patakok megszentelése is. A Görögkatolikus Egyház Miskolci Egyházmegye főpásztora évről-évre más-más folyót vagy patakot szentel meg egyházmegyéje területén. 

Idén Orosz Atanáz megyés püspök Miskolc belvárosában, a város jelképévé vált Szinva patakot szentelte meg a Búza téri székesegyházban a Miskolci Egyházmegye centenáriuma alkalmából végzett püspöki liturgia után. 

Az ünnepet a keletiek „Theofánia” néven emlegetik. „Isten megjelenésének” ez az ünnepe ősibb, mint a karácsony. Ezzel a nappal vált mindenki előtt nyilvánvalóvá Jézus Messiás mivolta. Ez az ünnep emlékeztet mindarra a jóra, ami Krisztus megkeresztelkedéséből és nyilvános fellépéséből áradt az emberiségre - tudtuk meg.

Szétválasztotta

A nagy vízszentelés szertartásán mondott ünnepi homíliájában Atanáz püspök a „teremtett jóra” emlékeztette a jelenlévőket. „Isten annak idején a teremtés második ütemében szétválasztotta a vizeket külön választotta az égbolt fölötti és alatti vizeket és látta, hogy ez jó. Majd pedig a harmadik ütemben itt a Földön is szétválasztotta és a víz között megjelent a szárazföld. Nagyon fontos számunkra, hogy a szárazföld és víz határa mindig világos legyen” – mondta a főpásztor és itt utalt a másfél évszázaddal ezelőtti miskolci árvíz pusztítására.

A Jordánban alámerülő Jézus első nyilvános megjelenésével már előre jelzi a húsvéti eseményeket is, amikor a „halál mélységébe merül érettünk, hogy együtt emeljen fel bennünket a halál mélyéről a romolhatatlan örök életre” – folytatta a püspök és emlékeztetett: Jézus Krisztus megkeresztelkedésével a világ szentelődik meg.

A nagy vízszentelés szertartása és imádságainak tartalma tükrözik a legjobban Keleti Egyházunknak a szenteltvíz erejébe és áldásába vetett hitét. Ezekben a napokban imádkozunk a városért és mindazokért, akik védelemre szorulnak, imádkozunk, hogy Isten őrizze meg ezt a várost az éhínségtől, járványtól és a víz áradástól” – fogalmazta meg a püspök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában