Vita

2024.01.25. 17:46

Veres Pálról „vitázik” az MSZP és a DK

Megosztja a várost irányító baloldali pártokat a polgármester egyetemi kuratóriumi tagsága.

Ujlaki Attila

Simon Gábor és Szarka Dénes tartott sajtótjékoztatót a Velünk a Város frakció nevében

Az országban működő Egyensúly Intézet felmérése szerint Miskolc több mérés alapján pozitív változáson ment keresztül – ismertette csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Simon Gábor, MSZP-s önkormányzati képviselő, a várost irányító baloldali Velünk a Város frakcióvezetője. „Látható, hogy ez az objektív mérce szerint Miskolcról egy pozitív kép alakult ki, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy Miskolc előre ment és nem hátra” – hangsúlyozta. 

Arról is beszélt, hogy az Avas-tető fejlesztése bekerült Internationale Tourismus-Börse Berlin száz legjobb fejlesztésbe. (Az Avas-tetői beruházásra a forrást a Fidesz-KDNP-s városvezetés szerezte meg Kriza Ákos polgármestersége alatt – a szerk.) 

Tervezgetnek 

Szarka Dénes jobbikos önkormányzati képviselő, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese pedig azt próbálta bizonygatni, hogy az előző városvezetés több fejlesztési lehetőséget is elhalasztott. 

„2019-ben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megvalósításai 17 százalékon álltak, mára azonban ezeket a beruházásokat 100 százalékban befejeztük” – mondta. Portálunk munkatársa kíváncsi volt arra, hogy melyek azok a beruházások, amelyeket a jelenlegi városvezetés nyert el és az esetlegesen átcsúsznak a következő önkormányzati ciklusra. Szarka Dénes azt válaszolta, hogy a TOP Plusz pályázatok tervezése megkezdődött. „A decemberi közgyűlés ezzel kapcsolatban hozott nagyon fontos döntéseket, amelyek alapján elindult a pályázatok beadása” – ismertette. 

Rámutatott: ezek a következő városvezetési ciklusban valósulhatnak majd meg. Arra is rákérdeztünk, hogy nem érzik-e ellentmondásosnak azt a kijelentésüket, hogy Miskolcot „nem támogatja” a kormány, holott a mostani beruházások az előző városvezetés által elnyert pénzekből valósultak meg. Szarka Dénes szerint ezeket a pénzeket az Európai Unió folyósította a városnak. 

Veres Pál polgármester
Fotó: Vajda János

Alapítvány nem, Veres Pál igen 

Ismeretes, hogy legutóbbi közleményében a miskolci Demokratikus Koalíció (DK) ismét közleményben támadta Veres Pált a Miskolci Egyetemet fenntartó kuratóriumi tagsága miatt. Arra a kérdésre, hogy mit szól ehhez a Velünk a Város frakcióvezetője, az MSZP-s dr. Simon Gábor azt válaszolta: „Nem olvastam”. Portálunk munkatársa ismertette a politikusnak a DK közleményét, amelyre Simon Gábor azt reagálta, hogy ez Veres Pál egyéni döntése volt, hogy elfogadta a felkérést a kuratóriumi munkában való részvételre. „Amikor elfogadta ezt, a frakcióban nem volt ellenállás és Veres Pált megfelelő szakembernek tartom és nem értünk egyet a DK álláspontjával” – hangsúlyozta. Hozzátette: az alapítványi egyetemi fenntartásával viszont sem ő, sem a párja nem ért egyet. Azt kértük a baloldali politikustól, hogy oldja fel azt az ellentmondást, hogyha nem értenek egyet azzal, hogy alapítványi fenntartásba kerültek az egyetemek, mért tartják jónak azt, ha Veres Pál mégis részt vesz annak munkájában. Dr. Simon Gábor azt válaszolta: „szokott lenni az életben olyan, hogy két rossz közül kell választani, így ez a kisebbik rossz”. Arra is emlékeztettük a politikust, hogy a miskolci DK már akkor is tiltakozott Veres Pál Miskolci Egyetemben betöltött szerepvállalásával, amikor a polgármester beült az egyetemi kuratóriumba. A politikus elismerte ezt, de a mostani közleményt és tiltakozást „kampányfogásnak” minősítette. 

Fidesz: a múlttal dicsekednek 

Egyhelyben toporgás, ötlettelenség és a múlttal való dicsekvés – így jellemezte a Velünk a Város politikusainak nyilatkozatait dr. Nagy Ákos a miskolci Fidesz frakcióvezetője. „Az eredményeket nem látjuk és amikor az előző városvezetésnek köszönhetően megvalósul egy beruházás, akkor viszont egymást taposva fényezik magukat a baloldali politikusok” – mutatott rá. Azt is elmondta, hogy a mostani városvezetés egy jelentősebb projektet vagy beruházást sem tud felmutatni ebben a ciklusban. 

Dr. Nagy Ákos: "A mostani városvezetés egy jelentősebb projektet vagy beruházást sem tud felmutatni a ciklusban"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában