Volán-sztrájk

2024.01.29. 15:45

Miskolcon nem látszott, hogy sztrájk van (fotók)

A Volánbusz dolgozói legutóbb decemberben szüntették be a munkát.

Boon.hu

A Búza téri buszvégállomáson a várakozó utasok létszámán nem látszott a sztrájkhelyzet.

Fotó: Bujdos Tibor

A kétnapos Volánbusz sztrájk miatt mintegy 19 ezer járat maradt ki, közülük elég jelentős számú érintette vármegyénket. 

Próbáltak utazni

A miskolci Búza téri buszvégállomáson a várakozó utasok létszámán nem látszott a sztrájkhelyzet. Az indítótáblákat nézegették, nagyjából egy átlagos hétfői létszámban. A megkérdezettek nagy többsége hallott a munkabeszüntetésről, de csak elenyésző hányaduk vette a fáradtságot, hogy kiböngéssze a közzétett listából, hogyan tudja elérni úticélját. Inkább vártak, több-kevesebb türelemmel.

Éva az Avas-Délről érkezett, és a pingyomi kertjébe szeretett volna eljutni. Bár hallott a sztrájkról, de nem volt türelme utána nézni, mi közlekedik és mi nem. Együtt örültünk, hogy a tájékoztató tábla azt mutatta 3 perc múlva indul a kisgyőri járat. Közös volt a szomorúságunk is, amikor busz sehol, a kijelző viszont egy órával többet mutatott a következő járat indulásáig. Mi van, ha akkor se jön? – tette fel a kérdést az utasjelölt, és úgy döntött, inkább hazamegy, és másnap próbálkozik. Mindezzel együtt drukkol a dolgozóknak a céljaik eléréséhez. Sajnálom őket, olyan kevés a fizetésük – fogalmazta meg.

A sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) hirdette meg, a munkáltatóval folytatott bértárgyalások miatt. A Volánbusz Zrt. béremelési ajánlata átlagosan 16,8 százalék, az autóbusz-vezetők esetében 20,5 százalék. A szakszervezet ezzel szemben 25 százalékos bérfejlesztést tart tárgyalási alapnak. A Volánbusz dolgozói legutóbb decemberben sztrájkoltak, az akkori munkabeszüntetésben a dolgozók mindössze 14 százaléka vett részt a mostani részvételről egyelőre nincs adat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában