Múltidéző

2024.01.21. 11:33

Cél az „aranybánya”!

Reiman Zoltán sorozata miskolci történetekről (A Király harmadik ezüstje, 1. rész)

Felső sor, balról jobbra: Zékány István technikai vezető, Rausch Anikó, Tasnádi Krisztina, Balogh Gabriella, Áron Balázsné másodedző, Király Sándor vezetőedző, Sitkei Nóra, Hollósy Hajnalka, Judy Mosley, Hatvani Olivér intéző. Alsó sor, balról jobbra: Viktória Paradiz, Takács Daniella, Lady Hardmon, Orbán Mónika, Zsolnay Gyöngyi. Micsoda csapat volt! A képért köszönet Hatvani Olivérnek

Az idén is szenzációsan teljesítenek a DVTK HUN-Therm női kosárlabdás lányai, lassan jelzőket sem találunk a szereplésükre. Azonban sok erős gárdája, sok jó szezonja volt a múltban a női kosarasainknak; arra gondoltam, hogy a „régiek” közül bemutatok egyet. 

A választásom az 1995/1996-os szezonra esett, ez a csapat lesz a főszereplője ennek az írásomnak. Alapos elemzés lesz ez, hiszen négy részben, négy héten át olvasható majd a szezon története. 

A felkészülés az új szezonra július 10-én kezdődött, egyelőre három új játékossal a keretben. Ez a három játékos Balogh Gabriella, Orbán Mónika és Hollósy Hajnalka volt. A régiek: Sitkei Nóra, Rausch Anikó, Takács Daniella, Viktória Paradiz, Tasnádi Krisztina. A csapat kispadján továbbra is a sikerkovács edző, Király Sándor ült. 

Az előző évi (1994/1995) bronzérem után kimondva-kimondatlanul a bajnoki cím volt a célja a lányoknak. A Ronchetti-kupa sorsolásán a török IÜSBK Istanbul, majd – az esetleges továbbjutás után – a Ljubljana – Brno párharc győztese várt a piros-fehérekre. 

Másnap az első edzésen Király Sándor jelentette be, hogy Judy Mosley visszatér a csapathoz. Hárman kezdték sérülten a felkészülést: Viktória Paradiz, Hollósy Hajnalka és Rausch Anikó. 

Hatvani Olivér intéző így foglalta össze a nyári felkészülés órarendjét: 

„Hogyan alakul a programjuk az elkövetkezendő hetekben? Ezen a héten Tatán folytatjuk az alapozást, majd július 30-ától augusztus 4-éig napi két miskolci edzés következik. Augusztus 5–6-án a miskolci városi sportcsarnokban a Kamarás István-emléktornán szerepel a gárda. Augusztus 11–13-án Sopronban játszunk, később újra hazai környezetben tréningezünk. Augusztus 18–20-án Bonyhádon, a Botond Kupán veszünk részt. Pár nappal a bajnoki rajt előtt pedig a szekszárdi Sió Kupán mérhetjük le, hogy hol is tartunk.” 

(Észak-Magyarország – 1995. július 24.)

 A következő héten újabb igazolást jelentett be a klub, Zsolnay Gyöngyit. A szurkolók nagyon örültek a leigazolásának. A vezetőedző azt is elmondta, hogy még egy amerikai irányító is érkezik a keretbe. 

A következő állomás az augusztusi Kamarás István-emléktorna volt a sportcsarnokban, ahol a Cassovia Kosice, a VSS Kosice, a Soproni Postás és a házigazda lépett parkettre. Közben a maródiak csapatához csatlakozott Takács Daniella is. Megérkezett az amerikai irányító, Lady Hardmon, aki tagja volt az 1992-es barcelonai olimpián ezüstérmet szerzett válogatottnak. 

Az emléktornát a DKSK csapata nyerte, mindhárom találkozón diadalmaskodtak ellenfelükkel szemben. A torna legeredményesebb játékosa – igazolva jó hírét – Lady Hardmon lett. Sopronban a Krasznai Ferenc-emléktornán a harmadik helyen végzett a csapat, a Soproni Postás és a GYSEV-Sopron után, megelőzve a PVSK-Dália, a Tarbes és az Osnabrück csapatát. Szekszárdon a Botond Kupán ezüstérmet szereztek a lányok, a döntőben az MTK csapatától szenvedtek kétpontos vereséget. 

Az első bajnoki mérkőzés előtt Király Sándor vezetőedző adott interjút a megyei napilap számára, ahol a célokról is kérdezték a szakvezetőt. 

„Kiket vár a legjobb négy közé? 

Ennek megtippelésére most nem vállalkozom, mert az erőviszonyok nagyon kiegyenlítődtek. Hat gárda – a Soproni Postás, a Soproni Vas­utas, a Ferencváros, a Pécsi VSK, a BSE és a DKSK – tűnik a legerősebbnek, de nem szabad leírni a Szolnokot, a Kecskemétet, a Szekszárdot, a Szarvast és az MTK-t sem. Bármelyikük meglepetést okozhat. A DKSK évek óta készül az »aranybányába«, ahol még sohasem járt. Újra »leporolhatom« a kedvenc mondásomat, mely szerint vitrinünkből az aranyérem hiányzik. Célunk azonban »csak« valamelyik dobogós hely kiharcolása. A végére úgyis minden kiderül, hogy mennyit érünk.” 

(Észak-Magyarország – 1995. augusztus 30.) 

A bajnokság augusztus 31-én kezdődött, a Szolnoki MÁV vendégeként léptek parkettre. Tartalékos összeállításban is magabiztos (81–59) győzelmet arattak. Judy Mosley 39 pontot szerzett. A következő ellenfél a BSC Szarvas együttese volt, ahol a hazaiak igencsak megnehezítették a diósgyőri lányok dolgát. Félidőben még döntetlen volt az állás, végül 91–83 arányban sikerült legyőzni a békési csapatot. A mérkőzést egyébként óvás alatt játszották a hazaiak, akik szerint Balogh és Tasnádi (aki nem került parkettre) jogosulatlanul (nem) játszott a miskolciaknál. 

A Kecskemét ellen mutatkozott be a hazai közönségnek az átalakított csapat. 1800 néző látta, ahogy a diósgyőriek ellentmondást nem tűrően, 101–64 arányban legyőzik a vendégeket. Először lépett hazai pályára Lady Hardmon, aki nagyszerűen mutatkozott be a városi sportcsarnokban.

 A vártnál kisebb különbségű sikerrel végződött a lányok következő, fővárosi kirándulása. A Közgazdasági Egyetem csapatát 85–71 arányban múlták felül. A mérkőzésen Hardmon nem lépett pályára, a másik légiós, Mosley pedig formán kívül játszott. Király Sándor nem volt túl boldog a lefújást követően. Szeptember 20-án az MTK látogatott Miskolcra. Sok köszönet nem volt benne, ugyanis a hazaiak 112–55-ös győzelmet arattak az 1800 néző előtt lejátszott találkozón. A csapatot a két amerikai légiósa vitte diadalra. Mosley javított, 33 pontot szerzett, Hardmon sem sokkal maradt el mögötte (29). 

A bajnokság nem állt meg, újabb rangadó következett. Ezúttal a címvédő, a PVSK-Dália érkezett Miskolcra. 2500 piros-fehér fanatikus hajszolta bele a győzelembe a lányokat: 92–85. Mosley és Hardmon szokásos kimagasló teljesítménye mellett ezúttal Zsolnay Gyöngyi és Balogh Gabriella is nagyot játszott. Bajnokverés volt a szeptemberi hétvégén Miskolcon. A következő ellenfél az IÜSBK Istanbul volt a Ronchetti-kupában. Az ezt megelőző sorozatban a török alakulat egészen a legjobb nyolcig menetelt. Nos, ez csapat már nem volt az a csapat, hiszen a diósgyőriek egészen könnyedén, 97–57 arányban nyertek a török fővárosban. Mosley, Hardmon és Zsolnay zárt húsz pont fölött Isztambulban. Kissé meglepte a DKSK-t a Zala Volán csapata. A hazai pályán játszó kék-fehérek 35 percig „partiban” voltak a jóval erősebb diósgyőri csapattal. Végül 94–86 arányban győzött a Diósgyőr, Balogh, Hardmon, Mosley és Zsolnay jó teljesítményével. 

Október 4-én, szerdán került sor a Ronchetti-kupa visszavágójára a Miskolc városi sportcsarnokban. A negyvenpontos előny birtokában magabiztosan várták a találkozót a hazaiak. 1500 néző látta, ahogy 98–57 arányban győzik le a harminchét pontot szerző Lady Hardmon vezetésével a törököket. A két mérkőzés alapján a DKSK 195–114-es összesítéssel jutott be a legjobb 32 közé. 

Újabb rangadó következett. Október 9-én az addig veretlen GYSEV-Sopron érkezett Miskolcra. Mindenki bizakodó volt, telt ház, 3000 néző zsúfolódott össze a lelátón. Nagyon jó mérkőzést játszott egymással a két csapat, a második félidőben nyújtott teljesítményével sajnos a vendégek 82–72 arányban jobbnak bizonyultak. A győzelem reményével utazott Tolna megyébe a DKSK, feledtetni szerették volna a két nappal előtte (!) történt vereséget. Nos, a szekszárdi csapat ideális alanynak bizonyult ehhez, hiszen könnyed játékkal 117–57 arányban győztek a miskolciak. 

Király Sándor vezetőedző szerint a játékosok az általa kért feladatoknak mindössze hatvan százalékát teljesítették. Mi lett volna 80-90 százalékos teljesítmény esetén? 

(Folytatjuk)
 

Források

boon.hu – Judy Mosley: élt 45 évet

Varga Lajos – A lányok, a lányok… 

Észak-Magyarország – 1995. július 10., július 11., július 24., július 25., augusztus 2., augusztus 5., augusztus 7., augusztus 14., augusztus 18., augusztus 21., augusztus 22., augusztus 30., augusztus 31., szeptember 1., szeptember 4., szeptember 9., szeptember 11., szeptember 18., szeptember 20., szeptember 21., szeptember 23.,szeptember 25., szeptember 27., szeptember 28., október 2., október 4., október 5., október 9., október 11., október 12., október 14., október 16., október 20., október 21., október 24., október 25., október 26., október 30., november 2., november 4., november 6., november 13., november 18., november 20., november 25., november 27., december 2., december 4., december 9., december 11., december 14., december 16., december 18. Észak-Magyarország – 1996. január 6., január 8., január 11., január 12., január 13., január 15., január 20., január 22., január 27., január 29., február 3., február 5., február 10., február 12., február 14., február 15., február 17., február 19., február 20., február 21., február 22., február 24., február 26., február 28., február 29., március 9., március 11., március 13., március 14., március 15., március 18., március 20., március 21., április 1., április 3., április 4., április 5., április 9., április 10., április 16.

Nemzeti Sport – 1995. október 10., október 20., 1996. január 22., január 29., február 4., február 12., április 9., április 18.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában