Figyelem!

2023.12.29. 14:12

Itt vált veszélyessé a levegő minősége a vármegyében

A szakemberek szerint az érzékenyeknek nem szabad kint tartózkodni.

Boon.hu

A fűtés az egyik legnagyobb légszennyező

Veszélyessé vált a szálló por miatt a levegő minősége a Sajó völgyében - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNGYK adatai szerint veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Sajószentpéteren és Kazincbarcikán, egészségtelen Putnokon. 

A mérések adatai szerint kifogásolt a levegő minősége Ajkán, Várpalotán, Tatabányán, Százhalombattán, Budapesten, Salgótarjánban, Miskolcon és Nyíregyházán, a többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.

Köd, rétegfelhőzet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban éjszakánként egyre nagyobb területen képződik köd, rétegfelhőzet, amely napról napra egyre lassabban zsugorodik, egyre többfelé maradhat meg tartósan. Csak kevés helyen élénkülhet meg a jellemzően déli, délnyugati szél, így várhatóan egyre több helyen haladja meg a szálló por napi átlagkoncentrációja az egészségügyi határértéket. 

A hét végén várhatóan feltámad a szél és megnő a csapadék esélye, így javulás következhet be a levegő minőségében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában