Ünnep

2023.12.25. 13:30

Vége a bizánci karácsonyi böjtnek

A bizánci hagyományú egyházakban november 15-én kezdődik és december 24-éig tart a karácsonyi böjt. Akárcsak a húsvétot megelőző nagyböjt, ez az időszak is negyven napig tart. A második legnagyobb keresztény ünnepi esemény Krisztus születése, ennek megfelelően ez a második leghosszabb, negyven napos böjti periódus.

A gyümölcsevés a böjt egyik fő iránya

Ezen időszakban azonban nem oly szigorú a böjti fegyelem, mint a szent negyven nap esetében. A karácsonyi böjt november 15-én veszi kezdetét. A bizánci hagyományú egyházakban december 25-éig szerda és péntek kivételével a hal fogyasztása megengedett, tejtermékeké és tojásé azonban nem. A böjt utolsó hetében, december 18-ától már a hal fogyasztásától is tartózkodniuk kell a híveknek, nálunk ezen a két napon a hústól tartózkodnak a hívek. A böjt szervezetünkre gyakorolt hatásáról Pejkóné Ferenczy Noémi dietetikusa beszélt lapunknak. 

Mértékletesség

„Kevesebben ismerik ezt a böjtöt, de ha az általános dolgokat, hogy szerdán és pénteken nem esznek húst és lemondanak az alkoholfogyasztásról és mindenben mértékletességet tartanak, ez már jó dolog”- mondta a szakember. 

„A fő irány, hogy mindenben a mértékletességre törekedjünk! Ha a böjt hetente egy-két napra korlátozódik, az megoldató növényi élelmiszerekkel és nem léphet fel hiányállapot a szervezetünkben. És ha hallal eszünk helyette az még jó is, hiszen mi magyarok egyébként is keveset eszünk belőle”- mondta Pejkóné Ferenczy Noémi. Véleménye szerint a hosszú léböjt kúrák lehetnek veszélyesek. 

Fókuszban a gyümölcsök

A szakember szerint a böjt idején is érdemes odafigyelni a gyümölcsök fogyasztására, „különösen az aszalt gyümölcsök túlzott fogyasztására, a cukortartalom miatt, de kis étkezésekre, tízóraira és uzsonnára a szakember is javasol, maximum 20 dkg friss gyümölcs fogyasztását. 

Az ünnepek alatt a szakember a túlzott alkoholfogyasztás mellőzésére hívja fel a figyelmet, ami ugyancsak böjti tilalom, mert bódító hatása mellett még a kalóriatartalma is magas. 

Pejkóné Ferenczy Noémi dietetikus szerint a különböző diétáknak pedig, főleg ha az egészségünk érdekében van rá szükségünk, összeegyeztethetőnek kell hogy legyen a böjttel, ellenkező esetben még nagyobb kárt teszünk a szervezetünkben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában