Ünnepi közlekedés

2023.12.30. 14:00

Utazna szilveszterkor? Másképp járnak a távolsági buszok, vonatok

Jobb, ha elővételben megváltja a jegyeket!

Intercity vonat a Tiszai pályaudvaron.

Fotó: Ádám János

Szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV-VOLÁN-csoport arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak a menetrend változásáról. A MÁV-START, a Volánbusz (és Budapesten a HÉV) járatai év végén, újévkor megváltozott közlekedési rend szerint járnak. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.
A január 2-ig terjedő ünnepi időszakban az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei a más hétvégéken megszokottnál több kocsival közlekednek, így például a vármegyénket érintő  Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj IC vonatok esetén.

Így változik: vonatok

A vonatközlekedésben év végén, újévkor a következő változások lesznek:
december 31-én az ünnepnapi,
január elsején a vasárnapi,
január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.
A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt január 1-jén éjfélig vehetik igénybe.

A "sárga buszok" sem ugyanúgy járnak

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: december 30-án szabadnapi, december 31-én, szilveszterkor munkaszüneti napi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak a járatok.

Volánbuszok Miskolcon, a Búza téren
Fotó: BT

Január 2. és 5. között szintén a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok. Január 6-án szabadnap, 7-én a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes. Január 8-én, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak.

A Volán pénztárainak nyitvatartásával s jó tisztában lennünk, íme a vármegyei lista.

Jobb érdeklődni, mielőtt elindulunk

Egyes településeken a helyi járatok az általános rendtől eltérően közlekedhetnek. A Volánbusz kéri utasait, hogy minden esetben előre tervezzék meg utazásukat a www.menetrendek.hu oldalon. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában