Digitális oktatás

2023.12.05. 20:32

Notebookokkal lettek gazdagabbak Sajóvámoson a diákok

Olyan infrastruktúrát biztosítanak, amelyek segítenek a diákoknak a tudásuk elmélyítésében.

Ujlaki Attila

Szentkirályi Alexandra, Demeter Zoltán és Váradi Lajos az átadáson

Fotó: Ádám János

Notebookokat adtak át Sajóvámoson a helyi általános iskola hetedik osztályos diákoknak. Az új számítógépeket Szentkirályi Alexandra Kormányszóvivő adta át, aki arról beszélt, hogy korábban soha nem látott lehetőség ez a mostani fiatalok számára. „Korábban mikor én fiatal voltam emlékszem arra, hogy óriási közelharcokat vívtunk azért, hogy néhány percre egy számítógépek közelébe kerüljünk” – ismertette. Hozzátette: ma már szinte mindenki számára elérhető a digitális világ a számítógépek által.

Az élet részévé vált

„Az életünk része lett a digitális világ, elég csak arra gondolni, hogy az ügyeinket is könnyedén és gyorsan intézzük számitógépen” – hangsúlyozta. Rámutatott: az látható, hogy kikerülhetetlen a digitalizáció robbanása a világban. „A digitális ismeretek megléte kiemelten fontos ebben a korban és ehhez nagy segítséget nyújtanak a most átadott eszközök a gyermekek számára” – húzta alá. 

Arra is kitért, hogy a magyar kormány további céljai közt szerepel, hogy más évfolyamok is kapjanak majd számítógépeket. „Ez csak egy eszköz az a fontos, hogy a diákok és tanárok hozzátudják tenni azt a pluszt, amely az álmok megvalósításához szükséges” – részletezte.

Rengeteg új lehetőség

Demeter Zoltán arról beszélt, hogy országszerte több mint százezer laptopot oszt szét a magyar kormány az állami és egyházi iskolákban tanuló diákok számára. „Az ember életében nagyon fontos a tanulás és erre fontos, hogy minden eszköz meglegyen” – mondta. Rámutatott: ezen az eseményen nem csak eszközöket adnak át, hanem lehetőségeket is, hogy a tanulók minél könnyebben tudjanak a fejlődés útjára lépni. 

„Az oktatásban való részvétel és tanulás mindannyiunk számára fontos és a most kiosztásra kerülő notebookok kapuk a tanuláshoz” – részletezte. Azt is elmondta, hogy ezek által a gyermekek könnyebben tudják felfedezi a világot és megérteni a tudományokat és a művészetet. „A magyar kormány számára kiemelten fontos az, hogy megfelelő hátteret tudjon biztosítani ahhoz, hogy a gyermekeknek minden szükséges feltétel adott legyen ahhoz, hogy minél jobban tudjanak fejlődni az oktatás területén” – emelte ki. Arra is rámutatott: olyan infrastruktúrát biztosítanak, amelyek segítenek a diákoknak a tudásuk elmélyítésében.

Cél a digitális esélyegyenlőség

Demeter Zoltán arról is beszélt, hogy fontos cél, hogy minden egyes gyermeknek meglegyen az a lehetőség, hogy megfelelő eszközökkel tudjon tanulni. „Manapság már elkerülhetetlen a digitalizáció az oktatás során, hiszen elég felnyitni egy ilyen gépet és egy percen belül minden előttünk van” – mondta. Azt is aláhúzta: a mostani eszközök könnyen hordozhatók, így a diákok egyszerűen tudják magukkal vinni, így mindenki számára előnyös lesz. 

Váradi Lajos polgármester azt hangsúlyozta, hogy a notebookok jó helyre kerülnek és reméli, hogy a diákok versenyképes tanulását fogja elősegíteni. „Ez egy olyan program, amely elősegíti a digitális esélyegyenlőséget” – mondta.

Jövőre folytatódik

Folytatódik az oktatás modernizációja és digitális fejlesztése. A következő napokban megint rengeteg diák kap notebookot. A program a tervek szerint 2024 tavaszán az 5., 6. és 9. évfolyamon tanuló diákok eszközeinek kiosztásával folytatódik. A mostani notebookok annak a programnak a keretében kerültek átadásra, amely összesen 36 milliárd forint értékben valósul meg országszerte összesen 140 ezer notebook kiosztása révén. 

Maruzsa Zoltán a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára korábban elmondta: nemcsak az állami, hanem az egyházi és a magánfenntartású köznevelési intézmények tanulói is igényelhettek hordozható számítógépet, így 1462 településen 2572 iskolában, több mint 3000 feladatellátási helyen osztanak ki ilyen eszközöket. A szolgáltató állam koncepciójába illeszkedő módon azt tűzték ki célul, hogy az 5. évfolyamtól a 12. évfolyamig minden tanuló, aki igényli, kapjon egy hordozható számítógépet, amellyel hozzá tud férni mindazon fejlesztéshez, amely eddig megvalósult, illetve a jövőben megvalósul – hangsúlyozta az államtitkár. 

Elmondta, ez 579 ezer hordozható számítógépet jelent, ebből 55 ezret már tavaly tavasszal megkaptak a pedagógusok. Az első 65 ezer eszközt akkor a 9. évfolyamosoknak osztották ki. Most a program második eleméhez érkeztek el: a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak osztanak notebookokat – tette hozzá.

Teljes digitalizáció

Az államtitkár közlése szerint még két „notebook-osztás” lesz a következő két évben. Amikor ennek a végére érünk, akkor a magyar köznevelés digitalizációjáról elmondhatjuk, hogy egy történelmi átalakuláson vittük keresztül – fogalmazott. Az oktatási rendszerek előtt álló legnagyobb kihívás manapság és a következő években is a digitalizáció. A magyar oktatási rendszerben jelentős állami fejlesztések zajlanak annak megerősítése érdekében – tette hozzá Maruzsa Zoltán. 

A 2020-as köznevelési stratégia egyik markáns eleme volt az oktatási rendszer digitalizációja – mutatott rá, majd ennek pillérei között említette a KRÉTA-rendszert és annak idegen nyelvi modulját, továbbá a kifejlesztett okostankönyveket, a digitalizált kompetenciaméréseket, valamint az okostantermeket.

Csaknem 400 milliárd oktatásfejlesztésre

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a program kapcsán korábban kiemelte: az elfogadott költségvetés szerint jövőre 393 milliárd forinttal többet költenek oktatásra, és a kormány célja, hogy a magyar diákok a legkorszerűbb eszközöket és a különböző tudást tartalmazó portálokat készségszinten tudják használni. Magyarországon az elmúlt években ezermilliárd forint értékben több mint 4500 iskolai és óvodai fejlesztés valósult meg. 

Mint mondta, a notebook-osztás is azért valósul meg, hogy az a tanuló is meg tudja szerezni a szükséges tudást, aki ilyen eszközzel nem rendelkezik. Rétvári Bence közölte azt is, az elmúlt években 3957 iskolai feladatellátási helyen építettek ki wifihálózatot, és 1925 helyen történt sávszélesség-bővítés. Továbbá hétmilliárd forint értékben alakítottak ki okostantermeket, 180 iskolába érkeztek és érkeznek digitális vizuális eszközök, valamint 180 interaktív panelt helyeztek ki iskolákban.

A pedagógusokat is segítik

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke korábban azt közölte, a notebook-osztás lebonyolítója a központ, és mintegy ötszáz fenntartóval kellett felvenniük a kapcsolatot, hogy mindenkinek legyen lehetősége az eszköz igénylésére. Megjegyezte, hogy a már említett 55 ezer pedagógus mellett egy másik program során korábban 45 ezer kapott notebookot, így ma már százezer pedagógusnál van államilag támogatott ilyen eszköz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában