Egy ország gyönyörködhet benne

2023.12.01. 07:00

Újra útra kel a fabetlehem Kisgyőrből a Kossuth térre (fotók)

Második alkalommal indul Kisgyőrből Budapestre a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) népművészeti tagozatának közreműködésével megvalósult nemzet betlehem ma (pénteken) hajnalban. Az idén új elemekkel kiegészített kisgyőri alkotás az Országház előtti Kossuth Lajos téren lesz látható, egészen vízkeresztig.

Póczos Nikolett

Tegnap bepakolták, ma hajnalban indulnak a betlehemi figurák Budapestre

Fotó: Bujdos Tibor

Kékedi László, az MMA rendes tagja, annak népművészeti tagozatának vezetője, Kisgyőr polgármestere elmondta csütörtökön pakolás közben még a településen, hogy három évvel ezelőtt kezdődött a nemzet betlehemének a készítése a kisgyőri családi kézműves szaktáborban, melynek különböző részeit, különböző anyaországi és határon túli városok művészei készítették, de a logisztikai központ Kisgyőr volt.

Ez lesz a második alkalom, hogy felállítjuk a nemzet betlehemét, amely 17 darab szoborból áll, egy istállóból, egy harangtoronyból, haranglábból, illetve idén bővítettük 4 darab szoborral, illetve táblaképekkel is. Az alap Kárpát-medence 34 települése fafaragóinak önkéntes munkájával, és 64 népművészeti egyesület összefogásával készült el

– mondta.

Vízkereszt után szállítják vissza Kisgyőrbe

A polgármester hangsúlyozta, „minden évben vízkereszt után lebontjuk és hazahozzuk Kisgyőrbe a betlehemet. Most a következő 3 évre úgy egyeztünk meg az országgyűlés hivatalával, hogy a mi betlehemünk kerül az országházhoz” – mondta Kékedi László. Tehát vízkereszt után, január nyolcadikán fogják lebontani, és hazaszállítani a kompozíció darabjait. 

A tavalyi szállításkor is ott voltunk, akkor "meglestük" a figurákat is
Fotó: Bujdos Tibor

Jó kis csapatmunka volt a kifaragása, 60 fő vett részt a táborban, és mindenki valamit csinált rajta. Más településekről és határon túlról is dolgoztak rajta, és a MMA tagjai is kivették a részüket a kompozíció megalkotásában. Összességében szerintem, több mint 100 ember. Ez egy közösségi munka volt, közösséget építettünk

– tette hozzá. - „Idén még Erdélyből is érkeznek szorgos kezek, akik segítenek majd összeállítani a betlehemet, remélhetőleg egy nap alatt" – mondta Kékedi László. A kamiont csütörtökön pakolták be, ma hajnalban indulnak, és ha az időjárás is úgy akarja, péntek délutánra készen is lesznek, egészítette ki a polgármester.

Több rétegben kezelték a szobrokat

Kérdésünkre a polgármester elmondta, hogy a szobrokat több rétegben kezelték favédő anyagokkal, hogy ellenálljanak az időjárás viszontagságainak. 

Idén még szebb lesz, mert még jobban felfrissítettük az anyagot, felületkezeltük. Tavaly egy kis kapkodás volt a végén, de most az idén több időt szenteltünk erre és még precízebben igyekeztünk becsomagolni is őket, hogy elkerüljük az esetleges sérüléseket szállítás közben

– hangsúlyozta Kékedi László.  Tájékoztatása szerint annak idején a covid lassította az elkészítést, olyan 2,5 -3 év alatt készült el a nemzet betleheme. De ez az idő elegendő volt arra, hogy alaposan átgondolják a megjelenést, mondta a polgármester, de véleménye szerint érdemes volt rászánni ezt a három évet, mondta Kékedi László.

A kisgyőriek nagyon büszkék rá

A munkához többek között nagyon éles vésőket, jó fabunkókat, fűrészeket használtak a népi szobrászok, akik rutinosan és gyorsan kezelték a felületet – számolt be a polgármester. Ehhez a munkához elsősorban jó kézügyesség, jó szerszámok és jó szemmérték és látásmód szükséges – emelte ki. 

A becsomagolt betlehem részeinek autóra helyezése közben megtudtuk, hogy a kisgyőriek nagyon büszkék arra, hogy innen kerül a nemzet betleheme az Országházhoz. 

- Idén szeretnék még közelebb hozni az emberekhez, gyerekekhez a betlehemet, ezért kiegészült egy kicsi legénykével, aki tulajdonképpen az első betlehemező, aki az első templomot tartja a kezében, körülötte állatok. Új elem még egy angyal a harangláb szomszédságában, és a hátsó táblaképek is át lettek alakítva, hogy jobban lehessen olvasni a rajta lévő bibliai idézeteket – mondta Kékedi László.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában