Annó

2023.12.24. 17:30

Nem volt kérdés: máktorta! És óriási sikere lett!

Miről írt a megyei napilap 10 éve? Az Észak-Magyarország 2013. december 24-i számában olvastunk kollégánk, Hajdu Mariann ígéretes receptjét.

Boon.hu

Máktorta, Hajdu Mariann receptje szerint

Fotó: Észak-Magyarország

„Nem szoktam minden nap sütni, de amikor ezt a receptet megláttam, nem volt kérdés, hogy elkészítem. Mindenképp az előnyére szolgál, hogy nem túl bonyolult, ráadásul gyorsan lehet vele végezni. Szóval nálunk évek óta december 26-án van a családi ünnepi ebéd, és amikor először megsütöttem, picit féltem, hogy mi lesz a reakció, de óriási sikere volt. Így nem is volt kérdés, hogy utána minden évben a máktorta lesz az én specialitásom az ünnepi asztalon, persze mindig próbálok belecsempészni valami újdonságot az alapanyagokba. Most például diétás (vagy divatos?) változatban készítem el, a fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, a cukor helyett sztíviát vagy nyírfacukrot használva mesélte el a torta ünnepi menübe való felvételét Hajdu Mariann szerkesztő, majd a hozzá hasonlóan vállalkozó kedvű olvasók kedvéért megosztotta a receptet is.

Hajdu Mariann
Hajdu Mariann a tortával
Fotó: Észak-Magyarország

Íme, a recept

Hozzávalók: 5 (7,5) dkg vaj vagy margarin, 2 (3) dl cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 (3) egész tojás, fél sütőpor, 2 (3) dl liszt, 2 (3) dl mák, 2 (3) dl tej. ízlés szerint citromhéj, esetleg darabos dió. (Kollégánk az eredeti recept mellett a zárójelben látható mennyiségből készítette, mert nagyobb volt a tortaformája) 

Elkészítése: A vajat vagy margarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Ezután kanalanként felváltva adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a mákot, a tejet. Keverhetünk bele citromhéjat, kerülhet bele darabosra vágott dió, esetleg kávéskanál kakaó. Az újítás révén került bele 10 dkg vörös áfonya, vagy volt, hogy mazsola. Valószínű magozott meggy, esetleg birsalmasajt sem rontja el. Díszítése a porcukor szórása előtt sablonból készített kis fenyőformák kerültek a torta tetejére. Bevonható csokimázzal is, és akár félbevágva lekvárral is megkenhetjük a tortát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában