Nyílt nap

2023.12.07. 15:00

Nyolc kar, 300 képzés a Miskolci Egyetemen - Fotókkal

Miskolc - Több száz egyetemi képzésből válogathatnak azok, akik ellátogatnak a Miskolci Egyetem nyílt napjaira.

Tiszlavicz Luca

Fotó: Bujdos Tibor

Észak-Magyarország legszélesebb felsőoktatási kínálatát mutatja be a Miskolci Egyetem nyílt napjain, december 7-én és 8-án

 - olvasható az egyetem honlapján. Nyolc kar összesen 300 képzéséből válogathatnak a középiskolások. 

Segítik a választást

Prof. Dr. Horváth Zita, az intézmény rektora elmondta, sokat gondolkoztak azon, hogy mi lehet a leghasznosabb a fiatalok számára. Ezért készültek egy általános tájékoztatóval is, ami a felvételi eljárásra vonatkozik, hiszen már tavaly is voltak változások. Idén az egyik legnagyobb módosítás, hogy 100 intézményi pont adható az 500 pontos rendszeren belül - emelte ki. ,,Eddig ezt a 100 pontot kizárólag jogszabály alapján kaphatták a diákok, most pedig az intézmények kaptak olyan mozgásteret, hogy ezt a 100 pontot maguk határozhatják meg. Fontos a számunkra, hogy segítsük az orientációját, a választását a fiataloknak.”

Az általános tájékoztató mellett természetesen az egyetem mind a nyolc kara bemutatja a közel 300 képzését, szakokat, melynek indítását a következő felvételi eljárásban is tervezi az intézmény. A középiskolások tájékoztatást kapnak az alap és osztatlan felsőoktatási képzések rejtelmeiről, követelményeiről. Mellettük pedig a mester szakokkal ismerkedhetnek meg azok, akik már rendelkeznek alapszakkal.

A szolgáltatások is kiemelkedők

,,Igyekszünk úgy tájékoztatni a fiatalokat, hogy az esetleg kérdések, bizonytalanság, ami megfordul minden fiatal fejében, abban tudjuk támogatást adni. Örömmel láttam, hogy a diákokat sok pedagógus is elkísérte, hiszen nekik nagyon komoly szerepük van abban, hogy a pályaorientációban segítsék a fiatalokat” - emelte ki az intézmény rektora. Nagyon fontos tartják, hogy bemutassák a Miskolci Egyetem különlegességeit a szakokon túl. Ilyen maga az egész campus is - tette hozzá. Ezért campus látogatásokat is tart az egyetem, hogy ne csak elméletben halljanak a részt vevők a laborokról, a kollégiumról, a sport infrastruktúráról, hanem vezetetten végig lehet ezeket járni. 

Prof. Dr. Horváth Zita az intézmény rektora elmondta, a tanulás mellett a campus területén tudnak lakni a hallgatók, jók a sportolási és az étkezési lehetőségeik, van könyvtári szolgáltatásuk, valamint orvosi rendelő is segíti abban a fiatokat, hogy a tanulásra tudjanak koncentrálni. Megjegyezte, hogy széles kapcsolati tőkével rendelkeznek, így ezeket a partnereket is meghívták a nyílt napokra. Többen is éltek ezzel a lehetősséggel, ezáltal a fiatalok megismerkedhetnek az egyetem gyakorlati helyeivel vagy a duális képzésről is tájékoztatást kapnak.

Azt is láthatják a fiatalok, ha a Miskolci Egyetemet választják, akkor a munkaerő piac is várja őket, hiszen azok a vállalatok, cégek, amelyek megjelentek, potenciális munkahelyet is jelentenek a fiatalok számára

 - emelte ki a rektor. 

Missziónak tekintik

,,Azt gondolom, hogy ha valaki tovább akar tanulni, akkor szinte mindent megtalál a Miskolci Egyetemen, valamint megkap minden segítséget, hogy a döntése stabil legyen és utólag ne bánja meg. Idén már szeptemberben nagyon sok olyan fiatal kezdte meg nálunk a tanulmányait, akik az ország különböző részeiről érkeztek hozzánk, aminek nagyon örülünk.” - hangsúlyozta Prof. Dr. Horváth Zita. 

,,Észak-Magyarország tudásközpontjaként olyan missziót is felvállaltunk, hogy az itt élő fiatalok számára továbbtanulási lehetőséget biztosítsunk, hogy ne keljen elmenni messzire. Azt próbáljuk megmutatni, hogy nem is érdemes, mert mind az, amire nekik szükségük van, itt helyben megtalálják. Nagyon remélem ezek a nyílt napok kellő támpontot adnak - emelte ki számunkra. 

Sportolókkal is megismerkedhetnek

A nyílt napokon a képzések mellett a különböző egyetemi rendezvényekkel, programokkal, sportolási lehetőségekkel is megismerkedhetnek a nyílt napokra érkezők. Ilyen többek között a MEAFC, az-az a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club is. Számos olyan sportolója van az intézménynek, akik profi szinten űzik tevékenységüket és hallgatóként össze tudják egyeztetni a két területet. Velük is találkozhatnak az érdeklődők - mondta el zárásként Prof. Dr. Horváth Zita, az intézmény rektora.

A 2023/24-es tanévben több mint 11 ezren választották a Miskolci Egyetemet – olvasható az intézmény honlapján.

Bővebb információ a nyílt napokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában