Felkészülnek

2023.12.08. 19:30

Mézeskalácsot sütöttek a fogyatékkal élő fiatalok

Süti illat, kályha melege és karácsonyi dallamok mellett folyó békés tevékenykedés fogadta a sajtó munkatársait a Baráthegyi Majorságban.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolci Szimbiózis Alapítvány egy nyertes pályázatnak köszönhetően bővíti lakhatási szolgáltatásait, hamarosan 21 új beköltözőt fogadhatnak majd a szervezet különböző ingatlanjaiban. A leendő lakók sok-sok óra felkészítő foglalkoztatáson vesznek részt, többek között munkaerőpiaci-, életvezetési-, háztartási ismereteket tanulnak. 

Az alapítvány Baráthegyi Majorságának Szociális Központjában pénteken soron következő foglalkozásukon háztartási ismereteket sajátítottak el a fogyatékkal élő fiatalok, illetve az advent jegyében mézeskalácsot sütöttek. Az eseményre meghívták a sajtó munkatársait. 

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy ezeknek a fiataloknak az önálló élet felé vezető út nem könnyű, mert alapvető ismereteik is hiányosak. Ilyen az például, hogy hogyan mossanak a mosógéppel, vagy főzzenek meg egy tál ételt, de pont ebben tudnak nekik a foglalkozásokkal segíteni a szakemberek – hangsúlyozta.

Saját háztartást vezet

Minden évben van legalább egy sikertörténetük, 2023-ban Varga Emese az – tudatta Jakubinyi László. A fiatal hölgy a Szimbiózis Alapítvány bentlakó gondozottja volt 16 évig, de idén februárban kiköltözött és barátjával él együtt egy házban, ahol önállóan vezeti a háztartást. 

„Főzök, mosok, takarítok, postára járok” – mondta büszkén Emese, hiszen a kiköltözés fontos feltétele volt, hogy megtanuljon bánni a pénzzel. A pénzt, vagyis fizetését pedig munkájáért kapja, amit a Baráthegyi Majorság panziójában végez, mint szobalány. Emese elárulta még azt is, hogy szereti a munkáját és párjával együtt nagy tervei vannak. Szeretnék beszigetelni a házukat, aztán egy kis esküvőt is tartanának a család és barátok részvételével, és ha minden jól alakul, akkor a későbbiekben gyermeket is vállalnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában