Tudta?

2023.12.05. 20:00

Még a csőtörések is gyorsabban elháríthatók lesznek Miskolcon

A miskolci közgyűlés november 30-ai döntése nyomán állami milliárdok érkeznek a Mivíz Kft.-hez.

Szaniszló Bálint

A miskolci csőtörépsek száma is csökenhet

Fotó: Bujdos Tibor

Egy hosszú döntési folyamat végére jutott november 30-án a miskolci önkormányzat. Miskolc ivóvízellátási kötelezettségét és az ennek ellátásához szükséges vagyont az államnak adta át a város.  Tavaly augusztus végén indul el a folyamat, először egy szándéknyilatkozat kiadásával, majd egyre pontosabban megfogalmazva az önkormányzat álláspontját, a törvényi keretek között.  

"Az idén 100 éves Miskolci Vízmű Kft. számára komoly fordulópontot jelent a döntés -   fogalmazott kérdésünkre Vojtilla László, a Mivíz Miskolci Vízmű Kft. ügyvezetője. -  A lényege tehát az, hogy az ellátásért felelősséggel járó jogokat és kötelezettségeket az államra ruházza át a miskolci önkormányzat. Az ezt kiszolgáló víziközmű-vagyont térítésmentesen átadja az államnak. A Mivíz, a működtető cég 90 százalékos hányadát is átruházza az állam javára."

Jön az állami pénz 

Vojtilla László elmondta: "Azt várjuk ettől a döntéstől, hogy olyan  állami források nyílnak meg, amelyek eddig nem voltak elérhetőek. Az eddig felhalmozódott rekonstrukciós elmaradás nagyon komolyan megterhelte már a céget, és mostantól fokozatosan felszámolható lesz. A döntésnek kifejezetten gazdasági okai vannak, a 11 éve rögzített vízdíjak, a folyamatosan csökkenő fogyasztás csökkenő bevételeket hozott. Ugyanakkor az utóbbi időben nagyon felerősödött az infláció. Nagyon energiaigényes a víziközmű-szolgáltatás, mind az ivóvíz, mind a szennyvíz oldalon. Az energiaköltségek megemelkedése különösen súlyos veszteségeket generált. Jelentős tőkevesztés is történt a cégnél." 

"A csatlakozás feltételéhez kötött több mint 1,9 milliárd forint értékű támogatást már megkaptuk, a későbbiek során a tőkerendezés is meg fog történni. Mintegy 2,4 milliárd forint a mostani döntést követően megérkezik. Összességében egy 8 milliárd forintnyi támogatásra várnak a csatlakozást követően." Mint megtudtuk, jövőre újabb 3 milliárd forintos veszteséggel számolnak a befagyasztott árak és az elszállt energiaköltségek miatt.

Hatékonyabb hibaelhárítás 

"Megfeszített munkával a dolgozóink nagyon sokat tettek azért, hogy minimalizálják a veszteséget, de ekkora mértéket lehetetlen kigazdálkodni. Sok helyen van például csőtörés, amelyek elhárítását folyamatosan dolgozunk, de több hiba keletkezik, mint amit egy nap alatt fel lehet számolni. Azt várjuk a döntéstől, hogy javulhatnak a műszaki állapotok, fel tudjuk számolni az elmaradásokat, és az elavult csőhálózatot is kicserélhetjük. A folyamatos korszerűsítés fontos az ivóvíz biztosítása miatt."

Ígérik a bérrendezést 

Mint megtudtuk, marad a cég neve - Mivíz Miskolci Vízmű Kft. - marad a dolgozói állomány, minimális átrendeződés lehet, mert az állam csak a víziközmű-szolgáltatást veszi át, néhány kiegészítő tevékenység a Miskolc Holding Zrt.-hez kerül át, először a szippantott szennyvizek begyűjtése, majd a csapadékcsatorna karbantartása. A dolgozók nem érzékelik majd a változást, lényeges azonban, hogy egy komolyabb bérfelzárkóztatásra ígéret van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában