Havazás

2023.12.07. 10:40

Folyamatosan havazik vármegyénk nagy részén, ilyen az utak állapota!

Az éjszakára ígért havazás végül reggelre érkezett meg Borsod-Abaúj-Zemplénbe.

Boon.hu

Fotó: Ádám János

Az Útinform tájékoztatása szerint az ország középső területein és az északi országrészben továbbra is havazik, délkeleten és a Nyírségben havas eső, Baranya vármegye és a Kisalföld térségében eső esik. A délnyugati országrészben ködös az idő. A nyugati országrészben megszűnt a csapadék.
A gyorsforgalmi utak burkolata jellemzően sónedves, de az M1-es bicskei és az M30-as encsi szakaszán latyakos a burkolat.

Vármegyénkben havas utak is vannak

A fő és mellékutak burkolata az ország középső területein és az északi országrészben jellemzően latyakosak, Nógrád vármegyében, valamint Pest, Komárom-Esztergom, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyék egyes szakaszain havasak. Az ország többi részén vizes-nedves, illetve sónedves az utak burkolata.
A délnyugati országrészben ködös az idő, Lenti térségében 100 m alatti a belátható út hossza, Nagykanizsa térségében ködfoltokat jeleztek. A havazás miatt főleg az ország északi felén korlátozottak a látási viszonyok, jellemzően 100-300 m közötti a látótávolság.

A Bakony környezetében erős, (40-59 km/h) Fonyód, Ajka, Sopron és Tatabánya környékén közepes (30-39 km) szél fúj. Az ország túlnyomó részén szélcsend van, néhol gyenge a légmozgás.
A hőmérséklet -2 és +4 C fok között változik.

Így alakult az időjárás csütörtökön

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése alapján a hó Nyugatról kelet felé halad a lassan mozgó csapadékzóna, általában hó, de főként a Tiszántúlon havas eső, eső is előfordul. A legnagyobb mennyiségű hó a Dunántúl keleti részén, a középső és az északi országrészben várható, és a magassággal fölfelé haladva is növekszik a hóréteg vastagsága. Ma éjfélig az ország középső harmadán nagy területen alakulhat ki (a meglévővel együtt) ~5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg, míg a Tiszántúlon lepel-3 cm lehet a jellemzőbb friss hóvastagság. A legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró csütörtök éjfélig Somogyban néhol, a Dunántúli-középhegységben, és az Északi-középhegység nyugati felében alakulhat ki. A nyugati országrészben már éjjel megszűnt a havazás, ma napközben pedig másutt is fokozatosan gyengül az intenzitás, és síkvidéken a lehulló hó olvadozni fog.

Zúzmarás köd

A nyugati, délnyugati határvidéki területeken hajnalra zúzmarás köd képződött, amely napközben is tartósan ronthatja a látási viszonyokat, és területén ónos szitálás előfordulhat.

Hófúvás

Az Észak-Dunántúlon ma hajnaltól kezdődően a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában