Odaát

2023.12.24. 09:30

Ausztráliában kétszer van karácsony

Molnár Judit miskolci operaénekessel beszélgettünk cikksorozatunk első részében. Ő már évtizedek óta kint él Ausztráliában, ahol igen érdekes a karácsony a nagy melegben.

Répássy Olívia

Molnár Judit és Frank Fodor

Sok európai család él kint, ami azt eredményezi, hogy júliusban újra tartanak karácsonyokat, hiányérzetüket enyhítendő. "Ugye, mivel most meleg van, és a családok a tengerparton is fotózkodnak Mikulás-sapkában és szörfdeszkával, hát fél év múlva újra elővesszük a karácsonyi dalokat. Júliusban egész hónapban fel vannak díszítve az éttermek. Akkor talán eléri a hőmérséklet a hat Celsius-fokot estére, olyankor bekuckóznak az emberek a kandalló elé, begyújtják azt, és hallgatják a tűz ropogását. Valójában akkor élik meg a vágyott karácsonyi hangulatot" – magyarázta. 

A magytar közösségeknek

Sok karácsonyi koncertet ad ilyenkor Mint azt Molnár Judit elmondta, fellépett már szólistaként a legnagyobb karácsonyi koncerten a Queensland Szimfonikus Zenekar kíséretében, tengerparton felállított színpadon és magánrendezvényeken. 

"Tavaly a Melbourne-i, Sydney-i és Brisbane-i magyar közösségek kértek fel karácsonyi koncertre. A pandémia után óriási sikerei voltak ezeknek a hangversenyeknek. A Brisbane-i koncert különösen kedves volt a szívemnek, hiszen ittélő honfitársaimmal, a csodálatos csellista Déri Györggyel és miskolci hedegűművész feleségével, Domoszlai Orsolyával szerepeltem, valamint férjemmel, a brácsaművész Frank Fodorral adtunk kamarakoncertet. Valójában a december 26-a az első szabad napom ebben az időszakban. Mi a férjemmel azért mégis mindig megünnepeljük a karácsonyt szenteste. Van egy utazó karácsonyi szettem, amiben van egy apró karácsonyfa égőkkel, fényjátékkal, tündérfénnyel, grinccsel és ezen a napon adjuk át apró ajándékunkat is egymásnak – avatott be az operaénekes, akinek saját bevallása szerint ekkorra már elege van a karácsonyi énekekből. – Volt olyan év, mikor részt vettem egy egyhetes karácsonyi koncertsorozaton a városházán, ahol naponta három hangversenyt adtunk koncertenként 3.500 főnek. Ezután már kiszaladtam volna a világból a Csendes éjtől, amit három nyelven énekeltem: németül, magyarul és angolul." 

Itt a "nyári" szünet

Érdekességek a tanulásról November 20-án volt az utolsó tanítási nap, a gyerekeknek kitört a nyári szünet. "Ez nem olyan hosszú, mint az európai iskolákban, itt csak hat hétig tart – árulta el Molnár Judit, aki tanít is, magánéneket. Az pedig, hogy sok kultúra találkozásának helyszínén él, bővítette repertoárját. – Nagyon sok új karácsonyi dalt és művet ismertem meg, amiket természetesen beépítek műsoraimba, ha tudok. Egyébként is ugyanúgy szeretek énekelni klasszikusokat, mint a könnyedebb műfajokat, a "crossover" pedig egyre népszerűbb."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában