Díjazás

2023.12.17. 17:30

A Szeghalmy Bálint-díjnak egyre nagyobb az elismertsége az építészek körében

Idén négyen kaptak elismerést Miskolcon, az építészkamara ünnepségén.

Nagy-Hankó Krisztina

Botos András, Tőrös Ágnes, Tarcsi László, Dávid-Iván Edit és Sorosi Zsolt

Fotó: Bujdos Tibor

Átadták a Szeghalmy Bálint-díjakat csütörtökön a Kós-házban, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építészkamara évzáróján. Az eseményt minden évben Kós Károly december 16-i születésnapjához közeli időpontban tartják. Ezt a napot egyébként idén októberben Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára az Országgyűlés a Magyar Építészet Napjává nyilvánította.

Öt éve alapították

A díjat öt évvel ezelőtt alapították a Szeghalmy Bálint Építészeti Alapítvánnyal együtt – mondta el portálunknak Juhász-Nagy Balázs a Megyei Építészkamara elnöke. Az elismerésre pályázni kell, idén tizenkét pályamű érkezett, ami minden eddiginél több a Szeghalmy Bálint-díj létezése óta – tudatta az elnök. Nem csupán számokban mérhető, de évről-évre egyre magasabb minőségűek a munkák, amelyeket az alkotók beküldenek, illetve a díj prezstizse is nő. 

Csak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építészkamara tagjai által jegyzett épületekkel lehetett pályázni, azokkal, amelyek az elmúlt öt évben valósultak meg. A pályázók tizenkét különböző építészeti karaktert jelenítettek meg, amelyek közül a héttagú zsűri döntött – hangsúlyozta Juhász-Nagy Balázs. Hozzátette: a döntnökök mind országosan elismert szaktekintélyek, többük helyi építész.

Juhász-Nagy Balázs felhívta a figyelmet, hogy idén először nemcsak plakettal együtt osztották a díjakat, két pályázót oklevéllel ismertek el. A Szeghalmy Bálit-díjakat plakettel Tarcsi László, valamint csapatban Tőrös Ágnes, Botos András és Czél Izabella kapták. Elismerő oklevélben részesült Dávid-Iván Edit és Sorosi Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában