Fejlesztés

2023.11.17. 20:30

Új szociális intézmény jött létre Sajószentpéteren

Sajószentpéter - Bővült a Kalán Néni Összefogás Egyesület integrált intézményhálózata.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Az egyesület szociális intézményhálózatát 717 millió forint uniós támogatásból bővítették, amelynek 2023. november 17-én volt a projektzáró eseménye Sajószentpéteren.

Miskolcon 416 millió forintból három új támogatott lakhatást hoztak létre a 12-12 és 6 fő számára a belvárosban: Székelykert néven a Szentpéteri kapu 39., Zöld Palota néven a Lonovics József utca 4., valamint a Dugonics András utca 2. szám alatt. Utóbbi esetében hőszigetelt klímával és napelemekkel, az alsó szinten akadálymentesítve. Ezekhez társul egy Fejlesztő Ház nappali alapellátási szolgáltatásokkal a Győri kapu 92-ben, ami később foglalkoztatóval bővül majd. A Szentpéteri kapu 92. szám alatt 12 értelmi sérült és autista számára hoztak létre támogatott lakhatást. Ezenkívül a Soltész Nagy Kálmán utcán található központjukat is felújították. Sajószentpéteren pedig 301 millió forintból megvalósították a Pitypalatty-völgyi Fejlesztő Központot.

A szalagátvágás után a sajószentpéteri tanoda növendékei és a Zöld Palota lakói műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. Majd „Családciklikus változások és hatásai” címmel dr. Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének igazgatója tartott előadást. Továbbá „Gondoskodás egy életen át!” címmel Fülepi Henrietta, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitika Intézet volt szakmai vezetője adott elő.

Lefedi az alapellátást

„Az én utam 2012-től hivatalos itt, amire többek között hivatásos nevelőszülői tevékenységem jogosított fel. Három tanodával indultunk és mára ez odáig bővült a 2018-as nagy fejlesztést követően, hogy nyugdíjas házunk is lett és szociális szolgáltatókká váltunk nem csak alapellátásban” – idézte fel Orliczkiné Bánvölgyi Bernadett, a Kalán Néni Összefogás Egyesület elnöke, megálmodója és az egyesület intézményeinek vezetője. 

A következő lépésben vármegyei szinten terjeszkedtünk és mára az alapellátás minden egyes szegmensét érintjük a házi segítségnyújtástól kezdve a fogyatékkal élők nappali ellátásáig. Új támogatott lakhatási otthonainkban 18 éves kortól 70 éves korig élnek lakók. Minden sérülésspecifikumot - az autizmustól kezdve, a fogyatékosságon át a látássérültségig - igyekeztünk úgy kezelni, hogy senki ne maradjon ki. Örülök annak, hogy jó támogató családból érkeztek a lakóink, mert így könnyebb dolgunk volt. Új intézményeinkben összesen 3-4 férőhelyünk van még. Úgy gondolom, hogy mindenkinek jár, hogy kapjon egy esélyt!

„A megnyitás negyedik napján, elsőként érkeztem miskolciként a férjemmel 2019 októberében. Őt két éve veszítettem el” – osztotta meg saját kérésére Boskó Béláné, a sajószentpéteri nyugdíjas ház lakója. „A magam és a lakótársaim nevében is úgy érzem, hogy nekünk ez valóban egy második esély volt, hiszen Miskolcon nem kaptam helyet. 70 évet és egy saját építésű lakást hagytam hátra. Alaposan meggondoltam, de nem bántam meg. Úgy jöttem ide, mint egy második családba és hálás vagyok, hogy befogadtak és itt öregedhettem meg!”

Egyenlő esélyek biztosítása

A magyar kormány figyelmet fordít a szociális és egészségügyi fejlesztésekre.

„Úgy gondolom, hogy egy olyan pillanatot ünneplünk, ami nem csupán csak egy új épületnek az átadását jelenti, hanem reményteljes jövőnek a kezdetét is Sajószentpéter és vonzáskörzete számára” – jelentette ki köszöntő beszédében Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. 

„Itt ebben a térben az alapellátás újragondolásának és az életminőség javításának vagyunk a tanúi. A Pitypalatty-völgyi Fejlesztő Központ forradalmi változást hoz a régió lakóinak. Az oktatásra, egészségügyre és más szociális programokra való beruházás, a magyar kormány hosszú távú befektetése, ami kiegyensúlyozottabb társadalom kialakulásához járul hozzá.” 

Az az egyik elsődleges felelősségünk, hogy minden polgár számára egyenlő esélyeket és lehetőségeket tudjunk biztosítani. A fogyatékkal élő embereknek is ugyanazokat az alapvető emberi jogokat kell átélniük és élvezniük mint bárki másnak. Igyekszünk biztosítani, hogy ezeket a jogokat valóban tiszteletben tartsák és ugyanakkor megfelelő védelmet is kapjanak.

Segítség a hozzátartozóknak

Közös programokat alakítottak ki a családtagokkal.

„A Kalán Néni Összefogás Egyesület nagyon sokat segített a városnak. Ez különösen fontos, mert ma egyre több olyan ember van, aki rászorul a segítségre. Ez sajnos a mi településünkre és környezetünkre is vonatkozik” – mondta köszöntőjében dr. Faragó Péter Sajószentpéter polgármestere. 

„Öröm volt a városvezetés számára, hogy egy olyan hiánypótló tevékenység indult meg, ami korábban nem volt a városban. Nagyon nagy igény van ilyen lakhatási otthonokra, mert a legtöbb ilyenbe nagyon hosszú a várakozási idő. A hozzátartozóknak ez egy nagy lehetőség két vonatkozásban is: részt vehetnek az itt ellátást kapó családtagjaikkal közös programokban, ugyanakkor lehetőséget kapnak, hogy újra visszatérjenek a munkaerőpiacra.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában