Tisztítás

2023.11.02. 13:42

Milliárdok kellettek a tiszta talajhoz Mezőkövesden

Mintegy 215 ezer köbméter szennyezett talajvizet és hozzávetőleg 138 ezer köbméter talajt tisztítottak meg.

Boon.hu

Kármentesítés

A projekt zárásakor Cseppentő József ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal főigazgató-helyettese kiemelte, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) 100 százalékos finanszírozású környezeti kármentesítésekhez a honvédelmi tárca négy jelentős projektre összesen mintegy 8,2 milliárd forintot nyert el.  

"A konstrukció célja a felszín alatti vizek és a földtani közeg szennyezettségének csökkentése a szennyezett területek kármentesítésével, műszaki beavatkozások elvégzésével. Az egyik ilyen kiemelt kármentesítési projekt a mezőkövesdi, melynek összköltsége hozzávetőlegesen 3,2 milliárd forint. Ennek a projektnek a megvalósítása is igazolja, hogy a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség kiképzés, gyakorlatok és egyéb honvédelemmel összefüggő feladatok végrehajtása során kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére – mondta Cseppentő József.  

Hangsúlyozta, alapvető törekvésük, hogy a katonai feladatokat ökológiai lábnyom nélkül végezzék a csapataik nemzeti és nemzetközi alkalmazása során egyaránt. Kiemelte, a környezetvédelem terén a projektjeik elsősorban a környezeti kármentesítési feladatokra fókuszálnak, amelyek révén a használaton kívül lévő objektumokban is felszámolják a korábbi évtizedekben okozott talaj- és talajvízszennyezéseket.  

Elmondta, a KEHOP programból négy helyen, Mezőkövesd mellett Taszáron, Ócsán és Kaposváron végeznek ilyen kármentesítési feladatokat, melyre a honvédelmi tárca visszanemtérítendő támogatást nyert el. A fejlesztésnek köszönhetően a mezőkövesdi terület is 100 százalékban megtisztult, mintegy 215 ezer köbméter szennyezett talajvizet és hozzávetőleg 138 ezer köbméter talajt tisztítottak meg. Kiemelte, hogy a Védelemgazdasági Hivatal nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatása után a TERRA-LOG Mélyépítő Kft., a Homokhátsági Környezettechnika Kft. és a Geohidroterv Kft. alkotta konzorciumot bízta meg a kivitelezési munkálatokkal, melyek 2021 márciusában kezdődtek és 2023 novemberében fejeződnek be.

Bontottak is 

Gyovai-Balogh Rita főtanácsos, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal Beruházási és Környezetvédelmi Igazgatóság Környezetvédelmi Osztályának vezetője ismertette a projektet. Elmondta, hogy a mezőkövesdi telephely a Magyar Honvédség üzemanyagbázisa volt, ahol az 1960-as évektől a 90-es évekig üzemanyagot tároltak. Kiemelte, hogy a terület környezetvédelmi feltárása már a 90-es években elkezdődött, akkor már látható volt, hogy szennyezett az érintett terület és egy hosszú kármentesítési, tervezési folyamat kezdődött. Ehhez nyújtott segítséget a KEHOP program, így a kármentesítési feladatot végre lehetett hajtani, tette hozzá a szakember. Kiemelte, először az üzemanyagtároló-tartályokat, a vasútvonalat és a területen lévő létesítményeket bontották el. Czeglédi Andor, a Terra-Log Mélyépítő Kft. ügyvezetője a kivitelezést végző konzorcium tevékenységéről tájékoztatta a jelenlévőket. Elmondta, hogy több évtizedes tapasztalat áll a három cég mögött, így egy nagyon jó szakmai csapat jött össze a projektre és nagy kihívás volt a feladatot megoldani. – A projekt összetett kármentesítési feladatokból állt, a megvalósítás során nagy mennyiségű bontási és földmunkák történtek, emellett speciális környezetvédelmi technológiákat is alkalmaztunk. A munkák során 430 ezer köbméter talajt mozgattak meg, mintegy 130 ezer köbméternyit tisztítottunk meg, valamint mintegy 220 ezer köbméter felszín alatti vízbázis tisztult meg – mondta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában