Meleg ősz

2023.10.28. 11:36

Mintha rügyezne a fa a szokatlanul melegben? Nem probléma!

Melegebb az idei ősz a megszokottnál, eddig még az ilyenkor szokásos hőmérséklet fölött volt a hőmérő higanyszála. Ez nem csak az emberi szervezetet, de a növényeinket, a fákat, bokrokat és cserjéinket is megviseli.

Szép az idei ősz. Meglesz-e a böjtje?

Forrás: Shutterstock

Fotó: Maya Kruchankova

Sok növény elkezdett rügyet bontani a hobbikertészek megfigyelései alapján. A dr. Park ügyvezető tulajdonosától, Tudós-Konkoly Andreától kértünk segítséget a jelenség magyarázatára.

A meleg ősznek könnyű örülni, de a hőmérséklet emelkedésével megbomlik a természet körforgása. Október vége, november eleje a növények felkészülése a téli hidegre, de az idő nem azt produkálja, mint azt ilyenkor kellene. Felborul a levélhullás rendje, és az egymással kölcsönhatásban levő fajok dinamikája, egyes kártevők elszaporodhatnak és a költözőmadarak vándorlásának időpontja is megváltozhat.

-  Az enyhe idő miatt olyan mintha rügyeznének a fák, de ez nem így van – mondta a kertész. Majd hozzátette, az orgona, a cseresznye és a többi növény rügye hideg időben is ilyen, vannak növények, amelyek duzzadt, nagy méretű rüggyel telelnek át.
A "rügyeznek a fák" tévhit, ha látszik a rügy és zöld, az nem rügyezés, egészen egyszerűen a rügy természetes állapota télen – mondta a kertész, de hangsúlyozta,  ha ez az enyhe időjárás folytatódna, akkor egy január közepi nagy hideg valóban tudna kárt okozni a növényekben, de most még nem kell ettől tartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában