Változás

2023.09.22. 07:00

Csökken a gázolaj ára, megijedtek a benzinkutak?

Miskolc - Péntektől csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, míg a benziné nem változik. A dízel bruttó három forinttal kerül majd kevesebbe.

Soós Péter

Meglepődhetnek a tankolás során az autósok.

Fotó: Lang Róbert

Mától a következő üzemanyag-átlag­árakat tapasztalhatjuk a Holtankoljak.hu szerint: 95-ös benzin: 660 Ft/liter, gázolaj: 681 Ft/liter. Előbbi esetében nem változott az ár, utóbbié viszont 3 forinttal csökkent.

Érzik a drágulást

Megkérdeztünk néhány Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei autóst, mit szólnak az utóbbi hetekben tapasztalható emelkedésekhez, illetve a mostani csökkenéshez. Ismert, hogy az elmúlt két hónapban a benzin és a gázolaj literje is száz forint körül drágult.

Antal éppen dízelt tankolt, amikor megkörnyékeztük az egyik miskolci Búza téri töltőállomásnál. Természetesen őt is rosszul érintik a mögöttünk álló időszak áremelkedései.

Fuvarozóként dolgozok, így flottakártyával tankolok, de így sem könnyű, rendesen érezzük

– mondta.

Tamás arról beszélt, hogy nyilván senkit sem érint jól a hetek óta tartó drágulás, de le kell nyelniük. 

Sajnos nem tudunk mit tenni a drágulás ellen... Munkába járáshoz kell az autó, emellett a családlátogatásokhoz is. Bár a kisfiunkat még nem kell bölcsődébe sem hordani, azért vele is kocsival közlekedünk ide-oda

– emelte ki.

Spórolni nem tud

Egy, a belvárosban éppen leparkoló gépjárművezetőt is meginterjúvoltunk.

Az, hogy most három forinttal olcsóbb lesz a dízel, a korábbi áremelkedéshez képest szinte semmi. Spórolni nem tudok ezen, hiszen munkaeszközöm, vidékről járok be

 – magyarázta Róbert.

Közbelépnek, ha kell

Orbán Viktor a múlt hét pénteken a Kossuth rádiónak adott interjújában az emelkedő benzinárakkal kapcsolatban azt mondta: Magyarországnak 48 milliárd forintnyi többletet jelent, hogy az ukránok három és félszeresére emelték a kőolajvezeték tranzitdíját – szemlézte a miniszterelnök szavait a Magyar Távirati Iroda. A kormányfő kifejtette: a benzinhez szükséges olaj Oroszországból Ukrajnán keresztül érkezik, és Magyarországnak fizetnie kell a cső használatáért, ezt a díjat azonban az ukránok „egyik napról a másikra” megemelték. A benzinkereskedelmet itthon a magángazdaság „intézi”, aminek a szereplői ezt a többletet azonnal beépítik az árakba, ez pedig meglöki a benzin árát, és fél százalékkal növeli az inflációt – tette hozzá.

A vg.hu szerint újra a kormány elé kerülhet az üzemanyagárak rögzítése, ha tovább folytatódik az elmúlt hónapokban látott drágulás. Minisztériumi forrásuk sem cáfolta: ha szükséges, beavatkozik a kabinet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában